Khamis, 8 Disember 2016

12 KHASIAT & KEBAIKAN TEMPE



Sambal tempe enak air tangan saya
Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Bagi peminat tempe.  Ini artikel istimewa untuk anda. 

Tempe adalah dari soya yang ditapai (melalui proses penapaian). 

Ia adalah makanan probiotik yang sihat dan amat bagus untuk kesihatan usus dan mereka yang mengalami masalah usus bocor atau sistem penghadaman yang lemah. 

Untuk anda peminat tempe ini antara khasiat dan kebaikan tempe untuk info anda:-

1. Memperkuatkan usus. 

2. Mencantikkan kulit. 

3. Mengenyangkan dalam waktu yang lama dan bagus untuk mereka yang sedang berdiet. 

4. Tinggi protein. 

5. Kandungan probiotik yang tinggi jika dimakan mentah. 

6.  Tempe mengandungi protein,  vitamin,  zat galian yang tinggi serta anti oksida yang tinggi. 

7. Tempe mentah turut mengandungi enzim dan bakteria baik yang amat bagus untuk kesihatan dan melawan radikal bebas. 

8. Tempe juga mengandungi vitamin B2 dan vitamin B12 serta ni asing yang baik untuk tubuh. 

9.  Tempe kaya zat besi dan baik untuk wanita serta mencegah anemia.  Tempe juga dipercayai boleh mencegah osteoporosis. 

10.  Isofalvon di dalam tempe dipercayai dapat membantu mengurangkan reaksi pembentukan radikal bebas di dalam tubuh. 

11. Phytoestrogen yang terdapat di dalam tempe dipercayai boleh mengurangkan risiko barah payu dara. 

12.  Menikmati tempe juga dipercayai mengurangkan perasaan marah serta hipertensi sekaligus membantu mengurangkan tekanan darah dan mengelakkan perasaan mudah marah kepada individu yang mengamalkan tempe dalam diet seharian. 

Anda digalakkan membeli atau menggunakan tempe yang dijual di dalam daun pisang berbanding tempe yang di bungkus di dalam plastik. 

Adalah satu bonus jika anda dapat membeli atau membuat sendiri tempe dari soya non-gmo untuk mendapatkan sepenuhnya khasiat tempe. 

Tempe digalakkan dimakan mentah atau dibuat kerabu (tidak sesuai untuk mereka yang mengandung) untuk mengekalkan khasiat enzim dan prebiotic di dalam tempe. 

Jika anda menggoreng tempe pastikan menggoreng dalam waktu yang sekejap untuk memastikan khasiat tempe terpelihara ketika dinikmati. 

Ini sahaja perkongsian artikel untuk kali ini. 

Semoga bermanfaat. 

Terima kasih. 


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...