Selasa, 29 Disember 2015

KHASIAT UBI KAYU

antara menu kegemaran di musim hujan ubi kayu rebus

Menikmati ubi kayu rebus yang sedang panas bersama secangkir kopi kampung memang sedap terutama di musim hujan.

Di tambah pula ubi kayu itu di cicah dengan gula kabung atau gula molasses bersama kelapa muda di gaul garam halus. Fuh!! memang sedap tidak terkata.

Inilah menu turun temurun nenek moyang kaum melayu sebelum merdeka di mana ketika itu beras agak sukar diperolehi dan dihasilkan walau melalui penanaman padi.

Jangan pandang rendah ubi kayu, pokok yang senang ditanam dan dituai benihnya ini. Harga terbaru di pasaran dan di JUAL di KUALA LUMPUR hampir mencecah RM10 sekilogram dan harga di KUANTAN ialah dalam anggaran RM4 sekilogram.

Terdapat banyak KHASIAT DAN KEBAIKAN UBI KAYU . Antaranya seperti dikumpulkan oleh saya dalam maklumat di bawah:-

1. Ubi kayu kaya dengan kandungan VITAMIN B2, B kompleks, asid panthotenic, folat, B6, Besi, besi, mangan, karbohidrat, kalsium, serat pemakanan dan  pelbagai zat mineral dan galian lain.

2. Membantu menyihatkan badan.

3. Meningkatkan pengedaran sel darah merah.

4. Amat bagus untuk wanita hamil kerana membantu mengelakkan kecacatan bayi.

5. Membantu sistem penghadaman yang lebih baik.

6. Membantu mengurangkan kolesterol.

7.  Sebagai makanan pencegah penyakit kencing manis.

8. Menguatkan tulang dan jantung.

9. Membantu mengekalkan keseimbangan bendalir dalam badan.

10. Tidak mengandungi gluten dan amat bagus untuk mereka yang menghadapi masalah toleransi dengan gluten terutama bagi mereka yang menghadapi masalah penyakit autoimun.

11. Ubi kayu juga kaya dengan protein dan adalah menu pilihan terbaik bagi mereka yang mengamalkan diet sayur-sayuran.

12. Karbohidrat didalam ubi kayu membantu menambah tenaga dan menggantikan nasi dalam menu seharian.

13. Bagi anda yang ingin membina otot badan , ubi kayu adalah antara menu terbaik untuk dimasukkan dalam diet harian anda.

Oleh kerana ubi kayu adalah sejenis tumbuh-tumbuhan yang mudah dimasuki 'angin' atau rosak serta mudah bertoksik. Pastikan anda membeli dan menikmati ubi kayu segar yang baru dicabut dari tanah.

Cara untuk anda mengetahui bahawa ubi kayu itu masih baru, isinya benar-benar berwarna putih bersih. Walau bagaimana pun jika seorang petani itu pakar dalam mencabut ubi kayu, ubi kayu bersama akar tanpa sebarang pecahan ubi kayu akan mengekalkan kesegaran ubi kayu itu lebih lama (pilih ubi kayu yang lansung tidak di potong dan masih ada sedikit akar, serta tertutup rapi tanpa terlihat sedikit pun isi ubi kayu). 

Ketika ini ubi kayu atau tapioca semakin popular di negara barat kerana ia adalah makanan tanpa gluten yang amat bagus untuk kesihatan.

Malah ubi kayu atau lebih dikenali sebagai singkong ini amat popular sebagai makanan anti kanser. 

Terima kasih kepada google atas segala maklumat di atas.

Terima kasih.


2 ulasan:

Izwa Kamaruddin berkata...

haishh cicah sambal ikan bilis pun sedap~

Deeja berkata...

Memang sedap sangat idWa... Kn cari lagi ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...