Rabu, 23 September 2015

KHASIAT BUAH ANGGUR

buah anggur dan buah epal hijau adalah buah yang boleh didapati sepanjang tahun dan bila-bila masa di Malaysia

BUAH ANGGUR adalah buah kegemaran ramai golongan termasuk kanak-kanak.

Terdiri dari pelbagai warna dan jenis, anggur di nikmati tidak kira musim di negara ini. Anda boleh membeli buah anggur di pasar-pasar atau pun di pasaraya.

Berikut adalah antara KHASIAT BUAH ANGGUR :- 

1. BUAH ANGGUR terdiri dari nilai nutrisi yang mengandungi karbohidrat, gula, serat diet, lemak, protein, thiamine , riboflavin, niacin, pantothenic acid, Vitamin B, Folate, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Kalsium, Besi, magnesium, marganese, Fosforus , potassium, sodium dan zink.

2. BUAH ANGGUR ialah buah yang rendah lemak dan memberi banyak faedah dalam mengurangkan penyakit kardiovaskular.

3. Hanya mengandungi 70% kalori untuk setengah cawan . BUAH ANGGUR kaya dengan KHASIAT VITAMIN C , potassium dan serat.

4. Resveratrol yang terdapat dalam kulit buah anggur dikatakan boleh mengurangkan risiko kanser payudara, kanser hati, kanser usus dan penyakit jantung.

5. Kandungan vitamin dan nutrisi lain yang terdapat di dalam buah anggur menjadikan buah anggur adalah antara super fruit yang tinggi anti oksida dan amat bagus untuk kecantikan kulit dan kesihatan tubuh.

6. Anti oksida yang tinggi ini sekaligus membantu mengurangkan radikal bebas dan membantu mengurangkan proses penuaan.

7. BIJI BUAH ANGGUR dikatakan 50 kali ganda lebih efektif berbanding VITAMIN E kerana kandungan anti oksida didalamnya yang turut membantu melembabkan kulit.

8. DAUN BUAH ANGGUR yang kaya dengan polyphenols turut membantu dalam pembuangan toksin di dalam tubuh badan.

9. Buah anggur yang dikeringkan akan bertukar menjadi kismis yang amat terkenal  sebagai makanan sunnah dan bagus untuk kecerdikan serta tinggi anti oksida serta antara makanan kecantikan kulit. Anda boleh membaca khasiat dan kebaikan kismis untuk kulit di link  dan artikel ini 10.KHASIAT KISMIS UNTUK KECANTIKAN KULIT.

10. Di dalam AL-QURAN, BUAH ANGGUR telah disebutkan sebanyak 14 kali. Ini menunjukkan bahawa BUAH ANGGUR memiliki khasiat luar biasa dan pelbagai kegunaan lain.

11. BUAH ANGGUR juga mudah dicerna. Dikatakan BUAH ANGGUR merah dan buah anggur hijau mempunyai khasiat yang sama.

12. Di dalam buku PENGUBATAN PERNAFASAN TALBAH , beliau berkata BUAH ANGGUR  dapat mengubati batuk, mengsucikan darah, membersihkan usus, pencernaan dan ubat bagi pernafasan samaada dimakan atau dibuat jus. Jus buah anggur dikatakan boleh mengubati buasir, gangguan pencernaan, batu ginjal dan gangguan hempedu.

13. JUS ANGGUR membantu mengubati pesakit insomnia dan membantu tidur yang lebih nyenyak.

14. JUS ANGGUR juga bagus bagi penyembuhan batu karang atau ginjal.

15. BUAH ANGGUR juga dikatakan menguatkan jantung, dan memperbaiki serta menperkuatkan sel-sel tubuh badan.

16. Buah anggur juga boleh membantu mengurangkan risiko serangan jantung, mengurangkan kolesterol tubuh,  mengatasi masalah sembelit, mengurangkan urid asid sekaligus membantu menjaga kesihatan buah pinggang, mengurangkan risiko kanser payu dara, mengurangkan risiko alzhemeir, mengurangkan jangkitan penyakit yang disebabkan virus kerana kandungan anti virus didalamnya dan mengurangkan pelbagai risiko kanser.

Tunggu apalagi, jika anda tidak tahu ingin menikmati apa, anda boleh menikmati anggur kering atau kismis atau beli sahaja buah anggur segar jika anda mempunyai lebih budget (anggur segengam berharga dalam RM3 , lebih berbaloi dari anda membeli makanan yang tidak berkhasiat)


Terima kasih.





Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...