Rabu, 23 April 2014

DEFINASI ROMANTIK ......







Ini adalah pandangan peribadi saya mengenai romantic.. .so, ia maybe tiada kena mengena dengan pendapat dan pandangan gadis idaman anda ye… harap maklum…. ;-)

Ramai gadis atau pendapat mengatakan bahawa seorang lelaki itu romantic dengan rajin membeli bunga, membuai diri dengan pujian ayat manis. .janji-janji manis… rajin membeli coklat dan hadiah serta membuat surprise.. dengan kejutan yang tidak disangka-sangka oleh si gadis… well.. I agree juga dengan pandangan definasi romantic umum itu ye… tetapi I donno why…base my experience yang pernah di “manjai” dengan kawan lelaki saya yang rajin membeli chocolate (siap beli sebakul coklat pelbagai jenis dilangkawi untuk lagi)… siap belanja makan kek kegemaran… belanja cup cake… hadiahkan handbag.. bagi duit… (duit minyak kereta ye… yang sebenarnya kita habiskan tak sampai pun rm5, tapi diberinya rm50..hahahahah)… belum dikira makan di tempat mewah dan hadiah-hadiah handbag dan dompet yang bolehlah tahan harganya…. For me.. they not romantic.. coz mereka semua memang jenis macam itu.. berduit.. dan bukan saya sahaja yang mendapat keistimewaan dan layanan itu.. .bayangkan… lepas beli handbag dekat saya .. kawan lelaki saya akan Tanya saya.. nak beli handbag apa ye dekat  kawan girl saya yang lain (yang juga kawan mereka)… dengan kata lainnya.. perkara sebegitu adalah biasa dikalangan kawan lelaki saya... belum kira lagi jika ke mall atau kemana-mana, tiba-tiba ada orang jual bunga… kawan lelaki saya akan Tanya.. “ko nak bunga tak?”.. tanpa perlu dijawab … mereka terus beli… ..

Situasi diatas.. its not romantic ok.. .kalau dah mampu.. dan pemurah.. itu bukan romantic.. .saya tiada lansung feel romantic bila terima segala pemberian dari mereka.. malah saya sendiri tidak merasakan kawan lelaki saya itu romantic...even I ‘ve experience dengan my 1st xbf yang menghadiahkan I coklat ferrero rocher (2 box besar lagi ye)…dizaman I habis spm dulu ye… pun I tak rasa lansung feel romantic coz.. .ia diberi ketika I tahu dia memang nak beli siap Tanya lagi dekat pasaraya nak coklat apa?... serius.. I cant call it romantic… dasyat tak???... betapa complicatednya i… ahhahahahaha….

But I still agreed.. I ‘ve experience with someone yang really romantic… hahahahaah.. my xbf.. yang I rasa tidak boleh disamakan @ dibezakan dengan orang lain.. coz… my xbf itu study dan bekerja lama di US.. .so faham-faham sahajalah.. style romantic orang disana.. really difference dengan orang Malaysia.. & yup.. romantic for me mean surprise.. yang seriously kita tidak jangka-jangka.. tapi tidak bermakna… bahawa ia mestilah something yang mahal.. atau special atau susah untuk dilakukan..



Well, this I situation i call romantic…
I pernah berkawan dengan si B yang garang dan kasar orangnya.. seperti manusia yang tidak ada perasaan la… tetapi sekali ditakdirkan I terpaksa naik bas dan turun dipekeliling, kerana beg I cukup berat.. so, I dengan berat hati terpaksa meminta tolong si B (actually I memang 90% rasa si B tidak akan menolong I coz ketika itu situation jalan raya serius jem coz time orang kl balik kerja).. tetapi. .surprise.. si B tetap dengan rela hati setuju menolong….(this situation I called “touching”)… lepas itu dengan feel tidak tahu malu, I siap berpesan tolong belikan I air milo.. kerana I kehausan dan tidak makan seharian… walau si B menjawab tengoklah kalau sempat.. .& for sure I tidak berharap.. tetapi its really surprise & I called it really romantic bila I masuk ke kereta si B, terlihat plastic bag yang didalamnya ada air milo dan sebungkus coklat kinder bueno (yup! For sure si B tahu I peminat no.1 segala chocolate yang best di muka bumi)… well, bila seorang yang garang… seperti tidak mempunyai hati dan perasaan melayan anda seperti itu… ketika anda kelaparan.. fuhhhhh!!! Hanya tuhan yang tahu betapa romantiknya….  Rasanya lebih 3 harilah.... I tersenyum sorang-sorang .. hehehehehe .. and actually that 1st time I rasa chocolate kinder bueno.. .siap I puji lagi depan si B.. sedaplah chocolate ini… si B hanya menjawab “tahu tak pa” Nampak tak betapa hampehnya jawapan si B?..… well.. bukan nak cakap… seriously memang rasa.. giler romantic mamat nihz….. dalam mahal dan ego.. tetap ada sifat caring.. serius romantic.. yang tersembunyi sangat… tuhz yang mahal ok…. Hahahahahah

Pernah seseorang yang rapat dengan saya bercerita bahawa perkara yang dirasakan romantic…pernah dibuah oleh bfnya (sekarang sudah bergelar suami isteri) ialah.. ketika mereka mula-mula berkenalan dan bercinta dizaman sekolah dahulu…bf nya hanya bertanya “awak nak gula-gula?”… my frenz hanya menjawab “boleh juga”… slow-slow dan dengan muka kemerahan.. bfnya memberikan gula-gula “kiss me”… so my fren pun malu-malu menerima gula-gula tersebut… saya yang mendengar ceritanya itu pun… saya rasa sehingga kini saya dapat rasa betapa romantiknya kisah  itu….… :-)

Perkara romantic bagi i juga antaranya bersifat pengorbanan.. example.. kita tahu sidia kepenatan seharian di bulan puasa.. bekerja dengan kuat dibawah panas matahari.. tetapi ketika berbuka puasa si dia memilih tempat yang ingin kita makan atau taste kita.. …sedangkan kita bukanlah sepenat sidia.. kerana bekerja tidak sekuat sidia dalam aircond segala… tetapi kerana sayang punya fasal.. sanggup sidia walau sekali seumur perkenalan, belanja kita ditempat yang bagi sidia mahal dengan situasi kewangan sidia... tapi kerana diri kita.. dia sanggup ketepikan kehendak dirinya untuk menjaga hati kita… juga dikatakan perbuatan romantik… (kes ini biasanya gf tahu bf tak ada duit, tapi bf tetap nak belanja gf ye, walau gf sehabis daya menolak)

Jika romantic itu hanya untuk perkara yang mahal dan memerlukan duit.. so, orang biasa atau miskin tidak mampu bersifat romantic… Tuhan itu adil ye… kadang-kadang walau lelaki berduit itu beri segala-galanya kepada wanita pujaan dia.. tetapi kerana hati wanita itu mungkin bukan kepada lelaki itu.. dia tidak fikir lelaki itu romantic tetapi memikir yang lelaki itu cuba memikatnya atau… merasakan mungkin lelaki itu anggap wanita itu sama dengan wanita lain…dan silap haribulan mengangap lelaki itu “tergila-gilakannya” tetapi sekali lagi saya tegaskan. .lain wanita lain pandangannya….

Romantik bukan bermaksud kena keluar makan selalu ditempat mewah atau kena keluar setiap hari…tengok wayang.. telefon pagi petang siang malam.. ...belanja percutian hotel atau sebagainya… romantic adalah apabila anda secara tidak sedar cuba menundukkan ego sendiri secara tidak Nampak..atau cuba untuk mengelak dengan ketara menunjukkan kasih sayang anda kepada orang yang anda cinta dan sayang .. atau still ada perasaan malu untuk melakukannya…. (yelah.. jika tidak pernah beli bunga.. tetiba terasa nak beli bunga… ).. tetapi tetap melakukannya… (bukan buat benda yang haram dan berdosa ye)….i perasan ye.. setiap kali I rasa someone tu romantic.. ada sikit feel “malu” pada wajah atau style lelaki itu….jika dalam telefon pun.. ada sedikit nada “malu @ mahal” itu.. …dan sometime peristiwa romantic itu berlaku.. sendiri.. really naturally… actually if u  in luv… u sendiri akan tahu feeling itu sendiri….

Lastly , kita kena sedar dan tahu.. .seseorang itu hanya terlihat sifat romantic sebenar.. .bila dia mulai benar-benar jatuh hati kepada seseorang.. .kalau sifat romantic sidia belum terserlah.. bersabarlah… mungkin sidia belum menemui cara menunjukkan cinta sebenar kepada kita… dan akan tiba masa nanti anda akan berjumpa sifat romantic pada insan yang anda cintai secara halus… tiada manusia yang tidak romantic dimuka bumi ini…. Jangan apabila sidia sudah pergi baru anda sedari betapa romantic dan caringnya sidia… baru tika itu anda rasa menyesal kerana tidak menghargai….sesungguhnya tiada manusia yang tidak romantik dimuka bumi ini. .even seorang yang tidak mempunyai perasaan pun... ;-)

Well, ini saja yang saya dapat coretkan ketika ini.. sekali lagi pandangan diatas adalah pandangan saya… dan serius saya tidak tahu apa maksud romantik bagi orang yang berkahwin…. Kerana saya belum berkahwin.. hehehheh terima kasih kerana membaca entry ini.. salam sayang dari saya.. luv! Muahhhhzzz!!!!

Selasa, 22 April 2014

Punching Bag



image from google...




Aku tidak tahu semakin dewasa aku semakin matured atau semakin lemah… jika satu waktu dulu.. aku sukar meluahkan perasaanku kepada orang… keresahan hatiku kepada insan lain…. Satu waktu dulu akulah “punching bag” untuk insan lain.. .tetapi sekarang aku bukan aku yang dulu.. aku mencari insan lain untuk menjadi my “punching bag”….

Betullah.. aku kena admit.. aku bukan sekuat setabah dan mungkin dulu aku lebih matured dari sekarang.. aku bukan seorang yang mengikut emosi . .tetapi mengikut kata hati… kadang-kadang aku rindukan diriku yang kuat dahulu.. yang tidak kira apa saja dugaan mendatang.. cabaran, pandangan orang lain.. aku tetap teruskan apa yang aku inginkan.. walau terpaksa berkorban masa jiwa dan raga….

Sekarang aku tahu betapa tidak matured dan tidak kuatnya aku.. kelakar bila difikirkan.. .. tidak pernah seumur hidup melepaskan geram dan tension kepada insan lain… hahahaha.. apatah lagi berlainan jantina… tidak sangka akhirnya aku melakukannya beberapa tahun kebelakangan ini.. malu pula difikirkan.. rupa-rupanya aku tidak setabah waktu dulu-dulu.. tempat seluruh kawan melepas rasa.. melepas masalah baik lelaki mahupun wanita… tidak sangka.. aku akan begini pada hari ini…

Well, hidup memang kena diteruskan….. aku doakan aku tidak tewas dan lemah lagi.. jika satu waktu maybe aku memerlukan punching bag untuk meluah rasa hati , ketidakpuasan hati , ketidak adilan.. rasanya…sedangkan “perkara” itu hanya menunjukkan kelemahan diri aku sendiri.. maybe aku lupa.. sebenarnya aku mempunyai Allah tempat aku meluah rasa.. yang sebenarnya tidak pernah penat mendengar apalagi memandang rendah aku yang banyak berdosa dan punya kelemahan ini.. .yang tidak pernah memandang aku lemah ketika aku meluahkan segala kesedihan dan rasa hati…

Sesekali aku terfikir…. Mungkin aku manusia biasa yang perlu melakukan kesalahan.. yang kadang-kadang memerlukan seseorang meluah rasa.. tapi aku tidak mahu terus melakukan kesilapan yang sama berulang kali.. hanya merasakan diri seorang yang punya masalah hati dan jiwa serta hidup sedangkan insan yang mendengar entah.. lebih teruk dugaannya dari aku… aku juga tidak mahu… hanya aku bersifat “selfish” sehingga tidak sedar insan lain juga mempunyai masalah sendiri.. penat dengan luahan hatiku.. malah kadang-kadang letih melayan aku… heheheheheh…

Untuk insan yang pernah aku ganggu… mesti penat melayan karenah ku.. mesti letih mendengar ceritaku yang berulang-ulang sama sahaja… mesti tak rela lagi bila aku mengangu… tidak kira walau anda my best frenz.. my bff.. or my punching bag… atau siapa sahaja.. tqvm kerana sudi mendengar luahan hatiku… cerita tentang aku… walau aku tahu setiap pandangan orang berbeza… setiap dari itu aku tetap respect… kerana jalan cerita dan pilihan hidup setiap orang adalah berbeza…. Aku takkan mungkin mudah menghukum kerana aku dah melalui fasa hidup yang pelbagai…. Jika aku kadang-kadang menghukummu tanpa disedari, maafkan aku…. Mungkin aku lupa.. perjalanan hidup kita berbeza.. pandangan juga berbeza… jadi.. maafkan aku….




Semoga hari-hari yang aku lalui tidak perlukan “punching bag” lagi… aku tidak mahu seperti budak-budak yang melepaskan geram kepada insan lain.. meluah rasa hati dan menunjuk kelemahan diri kepada insan lain.. yang kadang-kadang aku sendiri yakin jauh melalui dugaan hidup yang lebih hebat dari aku…. Ia.. mungkin aku tidak lagi mempunyai “punching bag” tapi aku punyai Allah… yang kekadang memang kerap aku lupakan…

Jika dulu, aku terfikir… jika “punching bag” aku sudah tidak mampu melayan “tumbukan” karenah ku… atau penat melayan karenahku.. sudah masanya untuk aku mencari “punching bag” lain… tetapi kini aku sedar.. aku kena belajar untuk tidak mempunyai “punching bag” belajar menguatkan diri sendiri. .tanpa melepaskannya kepada “punching bag”… well… aku tidak mahu terus hidup dengan bertukar ganti “punching bag”.. .. aku tidak punya modal yang banyak untuk itu (kerana modal itu sebenarnya amat mahal).. lagipun. .aku tidak mahu terlalu banyak koleksi punching bag yang akhirnya merosakkan tulang jemariku…. Aku perlukan jemari ini untuk menulis entry blog aku….. ;-)

Jika anda seperti aku.. yang kini memerlukan “punching bag” belajarlah.. untuk tidak melepaskan geram kepadanya dan menggunakannya… lebih baik anda meluahkan segala rasa kepada Allah dari meluahkan kepada “punching bag” anda… ingatlah… bukan kita sahaja yang punya masalah hati.. dugaan hati.. kesusahan hidup… ketidakpuasan hati… kadang-kadang kita tidak sedar.. punching bag kita pun kadang-kadang tidak larat melayan kita.. atau sudah terkoyak benangnya sedikit… (Punching bag bila dah terkoyak sedikit.. makin teruk koyaknya..)… Jalan penyelesaian mencari punching bag yang baru atau bertukar-tukar punching bag bukanlah idea yang baik.. belajarlah untuk menjadi kuat… lepaskan kemarahan dan kegeraman anda atau masalah anda @ ketidakpuasan anda kepada perkara yang memperkuatkan anda dan menguntungkan anda… kita masing-masing selalu ingin mencari tempat meluah rasa.. .tetapi kita lupa. .kadang-kadang cara itu hanya melemahkan kita lagi… bangun!... dan belajarlah.. untuk mengunakan jemari anda berzikir.. dari menumbuk “punching bag” atau melakukan sesuatu yang membawa keuntungan kepada anda… berbisnes… (yang anda sendiri tidak pernah terfikir untuk melakukan, walau bisnes kecilan).. menulis blog… memajukan lagi kerjaya anda… atau apa saja… mungkin satu hari.. .kita pula akan menjadi “punching bag” untuk orang lain.. tetapi make sure.. anda menjadi “punching bag” untuk sementara waktu… .kita tetap manusia ok….. jangan memenatkan anda sendiri…

Jika anda pernah menjadi “punching bag” terima kasih kerana sudi menjadi tempat luahan dan melepas geram kami… tapi make sure.. .jangan terus menjadi “puncing bag” untuk insan yang tidak sepatutnya…  dan tolonglah.. belajar hargai diri sendiri… jika anda ingin membantu “tuan” anda.. sesekali anda kena bagi mereka dewasa dan belajar menguatkan diri sendiri…

Bila kita tidak lagi menggunakan puncing bag.. .atau meninggalkan puncing bag bukan kerana kita mementingkan diri.. kadang-kadang.. .jika kita tidak meninggalkan untuk sementara waktu.. bagaimana kita ingin biasa untuk menguatkan diri tanpa punching bag?...  Rasanya “punching bag” yang baik tentu memahami tuannya.. tahu erti sayang dan berterima kasih kepada punching bagnya… malah kadang-kadang punching bag pun siap sujud syukur lagi ye… ;-)

Aku berharap dan berdoa.. bila masanya  aku meninggalkan my punching bag.. aku akan lebih Berjaya dan gembira lagi dengan cara aku sendiri.. walau bagaimana pun pengajaran dari my punching bag,  akan aku kenang dan respect untuk perjalanan hidup aku seterusnya… Perjalanan punching bag dan tuannya sure different.. tapi ada satu yang sama.. mereka hidup tentu untuk mencari bahagia dan mencapai impian…Tidak kira samaada anda tuan punching bag atau pun punching bag.. .aku mendoakan semoga hajat kita semua tercapai…. Ingatlah aku dalam doa mu…… selalu….

Terima kasih kerana membaca entry ini. … salam sayang dari saya… luv! Muahhhzzz!!!



U R SO LUCKY IF U'VE" PUNCHING BAG" LIKE THIS....





Ahad, 13 April 2014

Khasiat Mangga


buah mangga yang berkhasiat - imej dari google



Assalammualaikum wbt...

Oleh kerana sekarang ini saya kerap membeli buah mangga, kerana harganya yang serius murah bcoz sekarang adalah musim mangga... ialah sekarang jika beli dekat pasaraya pun harga mangga lemak manis, mangga susu dan pelbagai lagi setakat sekilo rm3.99 sahaja.. murahkan?... jika harga biasa rm7 dan keatas sekilo ye... .so kerana saya suka menikmati air mangga di musim panas ini.. .kali ini saya ingin sharing khasiat mangga dengan anda... maaf, saya hanya copy paste sahaja khasiat mangga ini.... dari link ini.... http://www.iluvislam.com/gaya-hidup/8794-khasiat-mangga-bukan-sekadar-sedap.html


Actually blog iluvislam.com ini juga banyak sangat info keagamaan didalamnya.. so sila rajin-rajin singgah ye.... so berikut adalah antara khasiat buah mangga :-

1. Mencegah kanser

Buah mangga mengandung komponen antioksidan seperti quercetin, astragalin, isoquercitrin, fisetin, asam galat, dan methylgallat. Kandungan antioksidan tersebut dapat membantu melindungi tubuh dari serangan radikal bebas penyebab beberapa jenis kanser. Kanser yang lazim adalah seperti kanser usus, prostate, leukimia, dan payudara.  Radikal bebas adalah molekul-molekul tak stabil yang dihasilkan oleh berbagai proses kimia normal tubuh, radiasi matahari, asap rokok, dan sebagainya.

  

2. Menurunkan kadar kolestrol

Buah mangga yang berwarna kuning ini mengandungi vitamin C yang tinggi. Vitamin C ini mampu mendetoksikan darah dari unsur-unsur yang tidak penting seperti kolesterol jahat, Secara tidak langsung, mencegah dari penyakit obesiti.

 

3Menyihatkan Mata

Vitamin A yang terdapat dalam buah mangga memberikan perlindungan kepada mata dari serangan beberapa radikal bebas penyebab penyakit katarak, mata kering dan sebagainya. Selain itu, mata juga akan menjadi lebih cerah dan kesegaran mata dapat dikekalkan sepanjang hari.

 

4. Membantu pencernaan dalam tubuh

Mangga memiliki peranan penting dalam menghilangkan masalah seperti gangguan pencernaan. Mangga membantu masalah pencernaan enzim secara semulajadi. Bahan aktif dalam mangga seperti ester, terpene dan aldehida berpengaruh dalam meningkatkan nafsu makan dan juga meningkatkan pencernaan

 

5. Mencegah strok

Mangga mengandungi kalium yang berfungsi untuk meningkatkan keteraturan tekanan jantung dan membantu untuk otot berfungsi dengan baik. Pengambilan kalium yang memadai akan menyebabkan  tekanan darah menjadi stabil, dan mengurangkan kemungkinan mendapat penyakit jantung dan pembuluh darah.


6. Menyihatkan otak dan meningkatkan daya memori

Mangga kaya dengan vitamin. Sebagaimana banyaknya kandungan vitamin C, mangga juga mempunyai  vitamin B-6 yang sangat penting untuk mempertahankan dan meningkatkan fungsi otak. Vitamin ini membantu untuk menggabungkan neurotransmitter utama yang memberikan kontribusi dalam menentukan keadaan hati dan perubahan pola tidur. Selain itu, kandungan asam Glutamin di mangga mampu meningkatkan konsentrasi dan daya memori.

 

7. Menghaluskan kulit

Buah yang memiliki rasa manis asam ini ternyata juga mampu menghaluskan kulit serta menghilangkan jerawat, kerana kandungan vitamin A yang terdapat dalam buah mangga mampu memaksa sel-sel kulit untuk kembali atau melakukan proses regenerasi lebih cepat dengan membawa sel-sel kulit baru yang segar ke permukaan. Kulit akan lebih halus dan sihat.

 8. Melegakan panas dalam

Mangga juga berfungsi sebagai pendingin tubuh. Panas dalam disebabkan beberapa fakor  dan biasanya di sebabkan oleh sistem pencernaan yang buruk dan faktor faktor lain, seperti : kekurangan vitamin C, kekurangan serat, kekurangan cairan tubuh (dehidrasi), memakan makanan yang bersifat panas dan berlemak seperti gorengan, atau bahkan disebabkan cuaca panas. Kandungan Vitamin C yang terdapat pada buah mangga memiliki kemampuan untuk meningkatkan kekebalan tubuh sehingga mampu meredakan penyakit panas dalam lebih cepat.


Terima kasih kerana membaca entry ini.. salam sayang dari saya.. luv & muahhzzz!!!

**** Saya dalam proses mengeluarkan produk makanan sendiri yang lebih kepada snek .. dipanggil CRUNCHY FLAKES.. Ia hanya berharga RM10, diperbuat dari flakes asli gred A, rempah-ratus, kekacang dan daun kari.. amat sesuai untuk anda yang diet. .malah amat digemari oleh semua golongan.. anak saudara saya juga menyukainya.... Jika anda berminat untuk membelinya .. just whatapp sahaja ke 0162762636.. ia adalah produk yang dibuat dan dipasarkan oleh saya sendiri... terima kasih....

harga pengenalan hanya RM10





CRUNCY FLAKES .. buatan saya... berminat hubungi dan whatapp saya, qadeeja 0162762636... tqvm




Lirik Lagu : COBA - FAIZAL TAHIR





Coba kau dengar
Coba kau coba
Diam bila ku coba
Tuk berbicara dengan kamu
Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati
Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku padamu

Coba kau lihat
Coba kau cuba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihatmu
Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk menyatakan rasa sakit
Dalam diri
Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku padamu

Maafkan kerana aku tak pernah
Terlintas tuk menulis pada mu
Salahkan ku
Tak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar
Untuk kau melihat ke mataku


Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
kau pulang mendapatkan aku
itulah aku padamu

'
Ini juga my fav song.. dari Faizal Tahir....



Lirik Lagu : BENCINTA - FAIZAL TAHIR





Benarkan ku 'tuk berbicara...
Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci... Kamu
Ku cinta... Kamu

Lagu ini adalah lagu paling i suka pada tahun 2008-2010 dahulu... i pun minat sangat-sangat pada Faizal Tahir since dia dalam One In Million lagi.. ingat feel sedih dulu bila dia tidak jadi juara... 

Terima kasih , kerana sudi membaca entry ini. .salam sayang dari saya.. luv!! muahhhz!!!!

Kucing Kurap yang bertukar Kucing Manja Comel - Snowwy my baby... (kucing kesayanganku)


Assalammualaikum wbt...


i ringkaskan sahaja entry ini ye..kisah ini berlaku pada tahun 2012 (2 tahun lepas). Actually inilah snowwy , kucing kesayangan saya.. semua adik beradiknya mati kerana terkena jangkitan kurap.. alhamdulillah snowwy yang tinggal selamat dan sehinga kini masih hidup... kebetulan nak dijadikan cerita.. .ketika i balik ke kampung i... hanya snowwy sahaja yang tinggal ketika itu... itu pun memang penyakit kurapnya sudah teruk... Actually i memang ingin bawa snowwy ke klinik haiwan berdekatan.. tetapi kerana ada kes sebelum ini.... seekor anak kucing kami yang dibawa ke klinik haiwan, kerana demam, tetapi lepas 3 hari berada diklinik dan kami bawa balik, anak kucing itu terlalu teruk kurus dan sakit.. selepas beberapa jam anak kucing itu mati.. so kami serik untuk membawa anak kucing kami dirawat ke klinik (klinik haiwan private terkenal) itu lagi.. jadi nak tak nak.. .i hanya google mencari petua untuk merawat kurap snowwy dan pergi membeli ubat sahaja di kedai haiwan....

serius teruk penyakit kurap snowwy ketika kecil

Sebagai tuan yang menyayangi kucing.. tentulah sedih melihat anak kucing manja kesayangan kena kurap, tergaru-garu tidak boleh tidur, tak lena tidur.. sampai menitik air mata ye... i puas isi minyak gamat (google pengalaman pencinta kucing lain), sembur ubat antiseptik (yang bau kunyit tapi bau ubat ni serius kuat, lepas tu macam panas atau pedih, nampak sangat snowwy mengelepur kepedihan.. so mana sampai hati tengok ye....).. dan syampu kurap yang paling mahal lagi i beli.... tetapi kurap snowwy tetap tidak sembuh.. sedih sungguh hati ini ye.. .dah lah snowwy tu walau berkurap tetap nak duduk  dekat orang... i jenis tak sampai hati.. terpaksa tidur juga dengan snowwy walau seram juga jika terberjangkit kurap... tapi kalau dah sayang kucing... tidur sajalah.. tapi alhamdulillah tidak berjangkit dengan i.. kerana i memang sapu aloe vera (lidah buaya) fresh lagi dari pokok dekat lengan i dan muka.. sebagai pelindung.. dari pagi.. sampai nak tidur.. .kira beberapa kalilah... so, i selamat dari jangkitan kurap.. syukur alhamdulillah...

walau berkurap tetap rajin membersihkan diri


serius teruk yang amat sangat kurapnya... dan snowwy semakin kurus kering dan cengkung

keadaan snowwy yang semakin teruk dan badannya pun semakin cengkung

Oleh kerana i pun sudah tidak sanggup lagi melihat penderitaan snowwy... walaupun di tentang oleh my mum.. takut snowwy mati.. lepas pergi klinik haiwan seperti terjadi kepada anak kucing kami teddy yang demamnya sikit tapi gatal tetap pi hantar klinik sampai masuk wad 3 hari.. bayar beratus-ratus tapi keluar sahaja tak sampai sejam mati... , i tetap nekad untuk menghantar snowwy ke klinik haiwan private lain... biarlah klinik haiwan ini tidak se"glamer" klinik haiwan sebelum ini. .janji i hope snowwy sembuh.... puas jugak berdoa.. bertawakal segala.. tak sanggup rasa kehilanggan snowwy anak manja i ini.... dengan penuh kecekalan. .i pun menghantar snowwy ke klinik haiwan berkenaan... dugaan sekali lagi.. ubat snowwy ialah ubat makan.. dan setiap lepas satu minggu, ubat snowwy kena ikut berapa berat badan snowwy.. so i kena pergi ke klinik haiwan tersebut selama 3 minggu.. sanggup i ulang alik dari Kuala Lumpur dan Kuantan.. demi untuk memastikan kesihatan kucing manja i ini. .selain ubat makan untuk snowwy (yang diberi hanya untuk seminggu penggunaan.. dan minggu berikut kena datang lagi dan di tambah lagi sukatan mengikut berat... -ubat snowwy jenis cecair makan yang menggunakan picagari)... doctor turut membekalkan sekali syampu yang snowwy kena mandi 2hari sehari atau kerap...

snowwy semakin pulih.. dan kurap mulai hilang

alhamdulillah snowwy makin menunjukkan kesihatan yang baik





Alhamdulillah.. setelah i bersungguh-sungguh pergi klinik mengubati snowwy. .dengan doa dan tawakal.. siap benarkan doctor cukur bulu snowwy lagi ye. .bcoz doctor siap bagi krim anti kurap juga untuk memastikan kucing kesayangan i ini sembuh.. ingat lagi cakap doktor klinik yang i pergi tu..." hati-hati boleh berjangkit ye kurap itu dengan awak". .bila melihat i asyik peluk snowwy didada dan snowwy tak lepas-lepaskan i....


snowwy semakin sihat.. bulu semakin kembang dan membesar menjadi kucing yang comel

Alhamdulillah Allah akhirnya mengabulkan doa i.. snowwy membesar dengan bulu yang cukup tebal dan gebu.. comel sekali.... tapi permulaan mata snowwy menjadi juling (efek ubat) tetapi setelah 3 bulan matanya kembali normal. .bulat biru dan besar..... 

Inilah tentang snowwy kucing manja, anak manja kesayangan saya... yang dulunya suka duduk ditidur didalam rumah.. paling manja...tetapi sekarang suka merayap mencari kucing betina.. jika i tiada di kampung i di Kuantan, berhari-hari la snowwy menghilang mencari kucing betina kot.. tetapi bila i balik Kuantan, pandai sungguh snowwy duduk rumah berlakon dan berperangai baik sesangat.. kucing oh kucing....  Paling best... setiap pagi dalam pukul 4am-5am snowwy akan mengiau dari tingkap bilik saya untuk saya membuka tingkap dan dia ingin makan.. i tidak perlukan alarm clock ye... kerana snowwy akan menjadi alarm untuk kejutkan saya bangun pagi.... i luv snowwy very much... 


snowwy membesar comel dan gebu.. comel sesangat dan manja serta cerdik

Bagi anda yang mempunyai kucing yang sakit.. berkurap atau apa sahaja.. berlajarlah menghargai dan menyayangi kucing anda.. janganlah kerana sakit dan takut berjangkit anda buang sahaja kucing anda dimana-mana anda suka... try untuk ubat kucing anda.. .jika tidak ada duit pun.. anda boleh menggunakan belerang untuk mengubati kucing anda (i baca dalam google, tapi tidak pernah buat dekat snowwy)... sayangilah kucing anda.. kerana kasih sayang dan perhatian kita insyalah membantu memulihkan kucing kita... siapa lagi lah yang kucing anda harapkan untuk tolong ubati mereka jika bukan tuan mereka.. dan siapa lagi yang kucing anda nak menumpang kasih jika bukan anda... jika anda sebagai tuan kucing pun tidak sayang kucing anda.. apa lagilah orang lain ye....hehehe jangan asyik nak kucing lawoo comel sihat sahaja ye... kucing adalah anugerah terindah... yang paling bernilai... tidak sia-sia menyayangi binatang kesayangan Rasullah SAW , nabi kita ini.....

Terima kasih kerana membaca entry ini. .salam sayang dari saya.. luv!!! muahhhhzz!!!



Kebaikan Cahaya Matahari






Assalammualaikum wbt...

Ketika seluruh negara dilanda musim panas... dan panahan matahari yang memancar-mancar... kali ini i ingin berkongsi kebaikan cahaya matahari kepada tubuh kita... actually i ni selalu kena cahaya matahari ye sekarang ini... coz asyik driving dan bekerja diluar...semoga entry ini mengubah perpektif sesetengah orang bahawa cahaya matahari ini banyak menghasilkan keburukan.... so berikut adalah kebaikan cahaya matahari :-


  • Antara kebaikan utamanya ialah membantu pertumbuhan setiap organisma hidup baik tumbuhan, haiwan mahupun manusia sendiri.
  • Pendedahan yang mencukupi kepada sinaran matahari boleh menyihatkan kulit dan mencantikkannya secara semulajadi.
  • Pendedahan berterusan pada kadar biasa dapat membina ketahanan kulit terhadap pancaran sinar ultra-ungu, jangkitan kulit mahupun kesan lecuran berbanding kulit yang tidak biasa terdedah kepada matahari.
  • Sinar ultra-ungu yang terkandung dalam cahaya matahari merupakan ejen pembunuh kuman semulajadi. Ia bertindak membunuh bakteria dan kuman yang hidup di udara dan setiap permukaan termasuk kulit kita. Pncaran matahari pada kadar yang berpatutan sangat baik untuk membantu pesakit kulit (bergantung atas nasihat doktor). Ia juga dapat menggalakkan pertumbuhan sel darah putih yang bertindak sebagai perisai tubuh dari serangan kuman dan penyakit. Oleh itu ia dianggap antara ejen penyembuh terbaik di dunia.
  • Cahaya matahari dapat merangsang selera makan dan memperbaiki sistem pencernaan dan metabolisma tubuh, selain meningkatkan penghasilan darah merah yang membawa oksigen di dalam tubuh kita.
  • Bukan saja kesan terhadap fizikal, sinaran matahari juga mempunyai faedah yang baik kepada mood dan psikologi manusia. Ia dapat merangsang penghasilan hormon endorfin dan serotonin yang memberi kesan baik kepada minda manusia.
  • Pendedahan kepada matahari pada waktu siang dapat membantu kita tidur dengan nyenyak pada waktu malam. Ini kerana otak dapat membezakan perubahan waktu dengan tepat seterusnya menjalankan fungsinya dengan lebih baik pada waktu malam.
  • CAHAYA MATAHARI JUGA MEMBANTU TUBUH KITA MENUKAR KOLESTROL KEPADA VITAMIN D. VITAMIN D SANGAT PENTING UNTUK PERTUMBUHAN TULANG YANG SIHAT, SELAIN PENGHASILANNYA DAPAT MENGURANGKAN JUMLAH KOLESTROL DALAM TUBUH KITA. 

segala maklumat ini saya dapati dan copy paste saja dari link ini http://mawarhanin.blogspot.com/2012/12/kebaikan-sinaran-matahari.html

Terima kasih kerana membaca entry ini. .salam sayang dari saya.. luv!! muahhhhzz!!!

**** Saya dalam proses mengeluarkan produk makanan sendiri yang lebih kepada snek .. dipanggil CRUNCHY FLAKES.. Ia hanya berharga RM10, diperbuat dari flakes asli gred A, rempah-ratus, kekacang dan daun kari.. amat sesuai untuk anda yang diet. .malah amat digemari oleh semua golongan.. anak saudara saya juga menyukainya.... Jika anda berminat untuk membelinya .. just whatapp sahaja ke 0162762636.. ia adalah produk yang dibuat dan dipasarkan oleh saya sendiri... terima kasih....

harga pengenalan hanya RM10





CRUNCY FLAKES .. buatan saya... berminat hubungi dan whatapp saya, qadeeja 0162762636... tqvm






Sabtu, 12 April 2014

Bila Hati Terasa SUNYI....








Kata orang... bila hati terasa sunyi... walau kita punyai 100 orang anak... seribu kekasih hati... lapan juta gunung harta... dikelilingi seluruh manusia dimuka bumi mendambakan kita... kesunyian tetap tidak akan lari menimpa hati....

Kadang-kadang ketika kita berbicara, bergelak ketawa tanpa henti.. dikelilingi rakan taulan, family.. insan tercinta.. insan di'admire" kesunyian dan kesepian itu tetap hadir....

kekadang.. .walau diri telah dibawa ke persisiran pantai... pulau indah... hatta dihawai... atau pulau tercantik dunia sekali pun.. membawa hati yang asalnya gembira.. tetapi apabila sunyi itu hadir... tiada apa yang terdaya.. .walau kita puas berzikir untuk meredakan.. mahu pun membaca quran yang sedikit sebanyak membantu,, kadang-kadang sunyi itu mengalirkan air mata.. walau kita tidak tahu. .kenapa wujud dan hadirnya perasaan itu....

wahai hati yang lara.. .jika kau telah mempunyai segala-galanya.. belajarlah bersyukur... jika kesunyian itu peneman kamu ketika ini.. saat kau berduka lara diuji. .bersabarlah... bersyukurlah kerana diuji.. kerana kau tetap diingati oleh NYA....

Pelik berbicara soal hati.. kekadang tiada siapa yang dirindui.. tiada siapa yang dicintai.. tiada siapa yang ingin dipikat... tiada siapa yang kita mahukan.. tetapi.. kenapa sunyi itu tetap ada?.... bohong benar jika ada mengatakan sepi itu hanya dialami insan yang kecewa bercinta.. putus cinta.. cinta dalam diam.. atau melihat kekasih hati berlalu pergi... tetapi sunyi itu... adalah perasaan yang datangnya tidak diundang.... perginya memang dialu-alukan....

Pernahkah hati terasa sunyi.. tetapi tidak merindui sesiapa?... pernahkah ketika anda ketawa.. dan gembira.. tetiba sunyi menapa dihati... sayu beraja di hati....mungkin tuhan ingin mengajar kita... bahawa kesunyian itu... kadang-kadang tidak mampu dihalau dengan kemewahan dan kekuatan hati.. walau puas kita menguatkan hati...

wahai perasaan sunyi.. jika kau datang.. datanglah sekejap saja... jika kau tidak mahu lagi kerap datang.. tolong datang sekali sekala.. .supaya aku tahu bahawa.. aku masih lagi manusia... wahai perasaan sunyi... berapa jutakah insan yang sunyi ketika dan saat ini.... aku kadang-kadang hepi bila kau menjengah hidupku wahai kesunyian... aku betul-betul berterima kasih... tapi kenapa kadang-kadang kau bawa sekali sahabatmu "sayu" menemanimu.... hehehehehe... 

Terima kasih kerana singgah sebentar menyapa hatiku... aku cukup beruntung kerana kau singgah sebentar mengajar aku bahawa banyak lagi perkara yang perlu aku syukuri dan mengejar impian ku... wahai "sunyi" datanglah lagi padaku... walau aku tidak menjemputmu.. kerana bila kau hadir... kau mengajar aku menguatkan hatiku.. mengajar aku erti hidup.. dan mengajar aku sentiasa kuat....


"Kesunyian ini terlalu indah...
walau pun pahit untuk menelan
walau pun pedih..sanggup ku tahan
dan kurelakannya...."


Datanglah lagi.. walau bertemankan "sayu"... walau sunyi mencengkam... jika ia berbaloi.. aku sanggup.....


Terima kasih kerana membaca entry ini. .salam sayang dari saya... luv! muahhhzz!!


Tempat Makan Best Di Kuantan - Part 9


Jutaan kemaafan jika entry ini seperti melepas batuk di tangga... saya hanya ringkaskan sahaja tentang tempat makan ini kepada anda... tqvm

31 ) Gerai sebuah program pembangunan usahawan di Taman Gelora

Ini adalah antara tempat makan best dan patut di cuba di taman gelora... so, tentu saja sambil makan anda boleh menikmati pemandangan pantai gelora disini..

Actually i memang banyak kali datang makan disini kerana makanan disini bukan saja best , banyak dan murah malah pelayan dan penjual disini adalah budak-budak muda yang cukup peramah dan very friendly.. i pernah tertinggal pen ketika berjumpa client disini dan mereka memberi i pinjam pen.. baik tak???? hahahahah..

Ok, dekat sini mee kari udang @ seafood memang best sangat-sangat.... mee sup dagingnya pun best.. malah keropok crispy disini juga sedap (make sure makan panas ye)... paling terbaik.. mereka disini tidak kisah jika anda order minuman lain especially air kelapa @ abc di gerai yang berdekatan mereka... maklumlah ada sesetengah gerai kalau anda pergi jenis tak boleh lansung order tempat lain ye.... so enjoy all picture i'm taken...



pemandangan hadapan gerai

sebuah program pembangunan usahawan



mee sup disini . .serius best ada daging, fishball, fish cake dll harganya hanya rm4.50




mee kari - ada udang 3 ekor, ayam , fishball , fish cake, telur dan lain-lain serius banyak ye


keropok crispy = rm1 dapat 4 batang ye




sila tengok betapa pekat dan banyak lauk yang tinggal... serius best.. please try.. harga mee kari ini rm5 sahaja



tengah menunggu keropok sampai.. sedap ye makan keropok dengan mee sup dan mee kari

lagi best jika dimakan dan diminum dengan air jagung


dekat sini yang glamer air jagung... so boleh try harga rm2 sahaja

gerai ini betul-betul depan pantai taman gelora...




31 ) Mr. Burger ,Jalan Beserah, Berhadapan Pasaraya Nirwana Maju

Ok, actually roti john @ restoran ini famous di Terengganu.. katernya yea.. .heheheh... restoran ini dibuka seawal 8am lagi. .so i breakfast disini la.. jika i inginkan western breakfast.. heeheheheh

Di restoran ini masakan paling glamer ialah grill burger yang dari serendah rm6.90 dan juga roti john... so, jika anda datang disini sila cuba kedua-dua menu ini.. .i tidak pernah lagi try grill burger disini.. kerana i lebih suka breakfast roti john berbanding burger... harga disini murah dan tiada tax.. dan paling penting disini juga disediakan wifi free yang laju dan juga plug untuk anda caj hp atau laptop... i suka environment di restoran yang berprivacy ini.. so please try dan datang disini ye...




sign board @ pemandangan hadapan restoran ini





dibuka seawal 8am dan tutup pukul 2am


dibawah ini adalah pemandangan didalam restoran ini...so enjoy ye...



ada banyak plug untuk anda tumpang caj handphone atau laptop ye.. .disini..

ruang didalam itu sesuai untuk sesiapa yang inginkan privacy atau buat call huhuhu...

kerusi untuk kanak-kanak juga turut disediakan disini

bahagian kaunter penyediaan makanan

antara menu yang ditawarkan

i pilih untuk duduk di meja yang ada bunga berbentuk love lagi ye.. hehehehe



roti john special daging


ini adalah menu my breakfast.. banyak kan dagingnya????.. . so sila try ok...

Baiklah, sekian saja entry untuk kali ini... untuk entry ini pun i hanya berkesempatan untuk masukkan 2 sahaja tempat makan best kerana i mengejar masa... masa pantas sangat berlalu sekarang ye darling.... 

Terima kasih kerana sudi membaca entry ini. .salam sayang dari saya... jumpa lagi di sambungan entry seterusnya.. salam sayang dari saya.. luv! muahhhhzz!!!!


**** ini adalah sambungan entry ini... http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2014/05/tempat-makan-best-kuantan-part-10.html


**** INGINKAN SESUATU YANG LEBIH SIHAT UNTUK KUDAP-KUDAP?

*** MUAK MENIKMATI MAKANAN MANIS DAN TINGGI GULA?

*** PEMINAT KACANG DAN EMPING JAGUNG?

*** RASA KARI KAW! YANG SUNGGUH SEDAP.. 

CRUNCHY FLAKES BY QK di perbuat dari emping jagung asli, dilimpahi pelbagai kacang enak dan diliputi rempah kari Kaw! yang sungguh sedap.

Order sekarang hanya RM12 sebalang.


Crunchy Flakes By QK hanya RM12 sebalang

limpahan emping jagung, kekacang enak, dan rempah kari kaw yang sungguh sedap dan enak

CRUNCY FLAKES .. buatan saya... berminat hubungi dan whatapp saya, Qadeeja 0162762636... tqvm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...