Jumaat, 5 April 2013

Tempat Menarik Di Kuantan : Pantai Balok dan Pantai Batu Hitam


Untuk uols yang putus cinta.. tengah bercinta.. single & happy.. berkahwin dan mempunyai anak-anak dan hubby tersayang... if uols tidak tahu ingin ke mana weekend ini.. maybe uols boleh bercuti atau berkelah dan makan angin sambil release tension.. meng"happy"kan diri.. atau cuci mata serta mencari calon "chenta hati" di Pantai Balok atau Pantai Batu Hitam, Kuantan Pahang.. hehehehe. .ramai ye group bujang-bujang yang ber "babeque" dan berkhemah di sini ye....heheheheh 

Don't worry.. if uols tiba di Kuantan.. sepanjang perjalanan dari Kuantan ke Kemaman.. uols akan berjumpa dengan banyak sekali pantai sepanjang perjalanan.. dari pantai sepat, teluk chempedak, pantai beserah, pantai batu hitam, pantai balok, cherating. .dan pantai kemaman.. dan terus ke Terengganu.. memang pantai sajalah yang uols temui ye..(nama pun pantai timur ) tidak cukup itu.. memang sepanjang jalan juga akan dihiasi gerai-gerai menjual keropok lekor, sata , otak-otak dan segala jenis makanan laut... so just enjoy your weekend bersama insan tersayang .. berhati-hati ketika memandu dan jangan marah-marah... jika driver depan "slow".. wakakakakaka.. so enjoy all pic yang i ambil dengan my iphone untuk tatapan mata uols untuk kedua-dua pantai ini...


1. Pantai Balok (Pusat Rekreasi Balok)
Hotel berdekatan pantai balok ini memang banyak ye.. tapi paling famous De Rhu Beach Resort.. dont worry. .dekat sini banyak kedai makan best , antaranya Nasi Ayam Noor, Sara Thai Kitchen , Pattani dan macam-macam lagi... leh google ye.. jika tidak jumpa.. tunggu my next entry sajork. huhu.. gambar pemandangan pantai ini .. i ambil pada hari Jumaat petang.. ketika hari bekerja... so enjoy!

masuk free ye.. tiada apa-apa bayaran

pemandangan masuk pusat rekreasi balok untuk ke pantai balok
tempat parking kereta - belakang tuhz pantai ye...
jika ingin berkhemah apalagi.. boleh datang sini

juga pemandangan sebelum masuk
playground untuk anak-anak bermain



Disini pun ramai yang berkhemah ye

tak tahu lah kenapa.. i memang jumpa banyak sungguh kucing di pantai ini.. hehehehe

surau dekat sini besar ye... rumah ini lah surau nya...

juga tempat untuk bermain bola jaring

tempat duduk untuk berkelah dan cuci mata

memang dipenuhi pokok "pain'

tempat untuk bermain bola takraw

pantai dekat sini putih.. dan pemandangan pun cantik

tengok orang berkelah tuhz...


i pun tak tahu ini benda apa ye...

memang ramai parent yang bawa children ke pantai ini

sekali lagi.. i pun tak tahu ini benda apa.. maybe untuk minyak kot.. huhu

walau pun petang Jumaat still ramai yang mandi di pantai ini

orang bujang memang ramai melepak di sini

release tension menikmati anugerah alam..

tempat untuk bermain - banyak sungguh tempat untuk bermain dan bersukan di pantai  ini

kanak-kanak bersedia untuk bermain


sini juga ada gerai makanan - tak nampak kerana sinar matahari.. cantik tak sinaran tuhz???

tempat untuk berehat - dibelakang itu gerai makan

disini juga ramai pelancong asing ye...
gerai makan yang terdapat disini

sini juga ramai yang bermain layang-layang termasuk pelancong


serius besar layang-layang pelancong ini ye.. (yang warna hitam itu layang-layang)

antara pelancong luar yang bercuti disini

serius besar layang-layang orang ini ye...

juga pemandangan disini

kucing lagi. .hehehe

antara resort berdekatan.. .sini banyak resort ye...

saujana mata memandang

lega tengok pokok-pokok kanz?



pokok-pokok lagi

pantai balok memang kaya dengan pokok yang kehijauan

i tak tahu ini tempat apa ye... tempat barbeque ke apa.. entah lah...

sini memang ramai kanak-kanak bermain


happy nya....


juga ada gerai menjual keropok, goreng pisang. nugget ,sosej, minuman dan makanan ringan

dulu dekat bangsal itu adalah tempat kuda ye... atau kandang kuda

bot atau sampan yang telah lama tidak digunakan dijadikan hiasan disini

tempat parking kereta disini luas ye

juga pemandangan untuk masuk ke kawasan perkhemahan dan pantai

bergambar sebelum bermain pantai

landing sebelum mandi pantai
adik gal i dengan anak saudara i bermain pantai


pemandangan pantai yang indah

posing dulu ye...

masa untuk bermain

memang "happening" disini ye...

tiada apa yang lebih happy dari mandi pantai sebenarnya bagi kanak-kanak... 

bermain ultraman

Balik saja dari pantai.. i berjumpa dengan group kanak-kanak berbasikal ini tepi dekat jalan menghala ke pantai balok.. so if uols datang sini.. drive slow-slow ye coz sini juga adalah kawasan kanak-kanak berbasikal dan bermain

group kanak-kanak berbasikal di area sini

sila drive slowly ye.. coz sini memang kawasan tumpuan kanak-kanak berbasikal dan bermain

Seterusnya mari kita melawat Pantai Batu Hitam pula ye.. pantai batu hitam ini.. jika drive dari Pantai Balok tak sampai 10 minit dah sampai ye... (Pantai Balok dari Cherating dalam 15-20 minit dah sampai ye..)


2. Pantai Batu Hitam
Pantai Batu hitam ini berdekatan pantai balok dan pantai beserah saja.. (memang kuantan, semua pantai berdekatan sajork ye..)... kenapa ia dinamakan pantai batu hitam? kerana pantai ini dikelilingi dengan batu-batu hitam di sepanjang pantai.. disini juga ramai sangat penduduk dan pelancong "mengutip" siput sedut yang memang banyak terdapat di batu-batu hitam disini.. siput sedut ini memang sedap dan manis sangat dimakan... (kena masak dulu tau!) ..Jangan risau.. tempat makan best juga banyak terdapat berdekatan sini. . Malah juga terdapat gerai makan disini..

waktu i ambil gambar ini. .gerai baru berkemas untuk di buka ye...

pantai ini memang "kaya" dengan batu-batu hitam.. bagus ye untuk urat kaki.. hehehehe

tebing turut dibina di pantai ini

tengok betul kanz? penuh dengan batu-batu hitam ?

pemandangan pantai batu hitam

jika nak tengok pemandangan dari atas.. boleh naik pencawang ini ye..

anak saudara i nak mandi pantai.. siap bawa beg plastik lagi ye.. nak terus isi baju basah katanya.. tak nak bawa beg ultraman.. takut kotor ..kata anak saudara i... hehhe

disini juga ramai yang bermain layang-layang

Saksikan lagi gambar-gambar  pemandangan pantai batu hitam dibawah ini..







dekat mana-mana pantai pun.. mesti ada penjual ice cream hahahaha..


tempat parking kereta di Pantai Batu Hitam - nampak tak gerai tu? so leh beli makanan juga disitu ye..

Oklah darlingz... sekian saja entry untuk kali ini ye.. semoga uols suka entry ini..  sebentar lagi. .i akan post entry " khasiat mandi pantai " pula ye... so selamat berhujung minggu. .. dan salam sayang dari saya.. luv!




*** uols boleh baca entry ini.. untuk khasiat mandi laut atau pantai ye... http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/04/khasiat-mandi-pantai-atau-laut.html .. tqvm



****Dibawah ini pula adalah antara link tempat menarik lain di Kuantan...  untuk rujukan anda :-

1) Petrosains Kuantan - MASUK PERCUMA http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2014/05/tempat-menarik-di-kuantan-petrosains.html

2) http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/03/taman-tasik-bandar-kuantan-pahang.html 

3) http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/03/tempat-menarik-di-kuantan-taman-gelora.html

4)  SAFARI PARK , Bukit Gambang http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2014/04/tempat-menarik-di-kuantan-jalan-jalan.html




*** Bagi Anda yang mencari produk tubuh asli yang lebih selamat. Saya telah menghasilkan produk SKRUB TUBUH BADAN dari 100%  bahan-bahan alami yang selamat. Ia berfungsi untuk menanggalkan sel-sel kulit mati, memudarkan parut, mencerahkan badan dan menghilangkan bau badan (hanya perah limau nipis didalam bancuhan skrub anda).

Harga ORIGINAL BODY SCRUB ini hanya RM12 sebotol.

Untuk belian Whatapss ke 016 2762636  sekarang.

ORIGINAL BODY SCRUB hanya RM12 sebotol
Saya turut menghasilkan produk snek yang lebih sihat berbanding snek dipasaran sekarang. Ia diperbuat dari emping jagung asli, limpahan pelbagai kacang dan disalut rempah kari asli yang Kaw!!.. Sungguh sedap dan enak. Hanya RM12 sebalang. Hanya Wassap 016 2762636 untuk belian.


Crunchy Flakes hanya RM12 sebalang


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...