Ahad, 3 Mac 2013

Petua Wanita : Untuk Wanita Dalam Pantang Part 2

Ok darlingz..  oleh kerana uols beri support habis kat entry i before this so i try jugak "merajin" kan diri i uolss.. untuk wat sambungan entry Petua Wanita : Untuk Wanita Dalam Pantang - Part 1 before this....hehehehe, nihz linknya :- http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/02/petua-wanita-untuk-wanita-dalam-pantang.html 

so seperti biasa, i ringkaskan sajork ye...

1. I dah siasat.. why wanita baru habis bersalin tidak boleh makan roti?, bidan yang mengurut adik ipar i beritahu adik ipar i coz ada ibu roti.. ibu roti tuhz mengembangkan "bawah" tuhz..okkkkk?.. my mum cakap coz dia makan roti time pantang rasa ada angin dalam badan that why dia tak makan roti time pantang.. if uols nak jugak makan roti & terpaksa makan especially kalau dekat hospital, please request Roti Bakar kosong yea... tapi bagi body yang tahan lasak & boleh terima roti. .. sila-sila.. ur body kannnz??? hehehehhehe

2. base on my frenz experiance ok, menyusu tuhz bagi ibu yang bekerja better guna pam susu yang automatik pam terus kat breast (ada 2 jenis pam ye.. 1 manual punya) ... mmg dr segi islam @ kesihatan lebih elok jika baby menyusu terus dekat badan...tetapi base on my frenz experiance... ramai yang cakap if menyusu kat badan breast cepat jatuh & puting jadi hitam & besar.. tapi if guna mesin pam tuhz.. "ok jekkk" .. tuh ayat my frenz ye uols..... hehehehe & senang tinggalkan botol susu badan @ susu badan yang banyak dalam peti untuk anak jika lapar if uols ada mesin pam susu nihz...apa pun terpulang ye pada keperluan masing-masing...

3. Elakkan minum jamu, ubat periuk ,akar kayu @ makan banyak kunyit pada minggu pertama @ kedua bersalin, bcoz takut anak uols kuning yea.. nanti tidak tahu pulak beza sakit kuning ke apa ye....

4. before bersalin , di galakkan ibu mengandung normal untuk berjalan kaki supaya senang bersalin.. bagi ibu yang sudah pun bersalin operate (dah selamat bersalin caeseran) , my bff norly cakap kena berjalan kaki slow-slow untuk bagi darah turun @ cair, jika tidak darah terkumpul @ beku dekat perut, nihz doktor dia yang cakap ye.. (Doktor Hospital Swasta Terkenal di Bangsar), tapi bagi yang bersalin normal kena pula banyak jahit, please jangan banyak jalan ye... harap maklum.

5. ibu lepas bersalin make sure badan selalu panas & tidak sejuk, pakai stoking tebal & selalu guna alas kaki, make sure berbarut before makan & sentiasa berbarut kecuali mandi ye.. hehehehe, jalan make sure jaga ibu kaki tuhz.. jgn terlanggar apa-apa takut bentan...

6. Ibu bersalin sebolehnya tidur menelentang (Coz rahim time nihz mengikut.. so xelok lah..), nak tidur mengiring ikut sunnah Rasullah bila uolss dah pulih sepenuhnya nanti ye...

7. If uols dah makan daun cina maki, kurma , minum susu (anmum pun boleh Anlene pun boleh) dan segalanya still kurang susu ,di galakkan mengurut bagi yang bersalin normal , coz biasanya lepas mengurut memang susu banyak keluar.. problem ye kalau susu sikit @ tiada susu bcoz nanti anak tak cukup susu @ lapar dia akan kuat menangis especially time malam.. bagi bayi perempuan biasanya tak kuat sangat menyusu macam bayi lelaki.. bayi lelaki memang kuat menyusu kebiasaannya...

8. Kebiasaannya ibu bersalin memang sukar membuang air besar @ sembelit.. sebolehnya elakkan meminum air berasaskan "koko" @ biskut berasaskan koko.. selain itu ada sesetengah ibu bersalin biskut berasaskan oat pun boleh menyebabkan sembelit..so sila elakkan.. sebolehnya makan biskut kering sajork ye.. yg tawar-tawar tuhz...ehehehheh even if ikut herbalife pun milo bukan lemak yg bagus.. harap maklum... nihz my frenz gak yang bagitahu.. baikkk kanzz my frennnzz??? wakakakaka

guna pemangang nihz memang senang sangat ye.. sekejap je masak ikan.. dalam piring tuhz lada hitam.. 
9. Ibu bersalin sebolehnya memakan masakan panas (nasi panas, ikan panas, herba yang memanaskan), elakkan memakan nasi yang sejuk @ masakan yang dipanaskan.. sebolehnya tolong elakkan bubur nasi jika tak nak perut buncit,  coz ada ibu bersalin yang sembelit teruk @ susah sangat membuang terpaksa makan bubur nasi... sebolehnya dapatkan ubat sembelit dari doktor...

10. Adalah di galakkan untuk membuat minyak kelapa sendiri untuk bayi anda... actually minyak kelapa nihz lebih banyak kebaikan dari minyak-minyak bayi yang di jual di farmasi (yelah dah campur macam-macam, xelok sangat ye..).. antara kebaikan minyak kelapa yang dibuat sendiri.. ia boleh melebatkan rambut bayi, membuang daki-daki especially baby girl kat celah-celah kelangkang bagai tuhz.., mencantikkan& melembutkan kulit bayi , mengurangkan alahan kulit.... cara nak membuat minyak kelapa i sertakan dibawah ye.. nihz i tolong my mum buat untuk adik ipar i... sedap ye tahi minyak i mkn ratah ye.. yang selalu dimakan dengan kole kacang...(minyak kelapa nihz pun elok untuk mereka yang berambut botak & ingin mencantik & melembutkan rambuttt.. walau uols dah age 50yr hehehhee)

Cara-cara nak buat minyak kelapa i ringkaskan sajork ye... masak saja santan kelapa atas api, guna api kecil ye... biarkan mendidih sampai menjadi buih.. bila dah start jadi buih, time nihz uols dah kena start kacau selalu... mcm kat bawah nihz...
santan dah start berbuih, kacau sampai jd pekat... & kuar minyak

tahi minyak pun dah keluar

so tunggu tahi minyak garing sikit & minyak makin banyak

naikkan tahi minyak tuhz keatas periuk untuk bagi minyak turun , actually if uols guna tapis besi lagi senang.. tp my mum lupa beli.. hehehehe
minyak pun makin banyak turun dari tahi minyak tersebut.. tahi minyak tuhz boleh ratah makan.. sedap ye.. @ buat masakan macam kole kacang... dah sejuk boleh pindahkan ke tempat lain..
Minyak kelapa yang dah siap . Nak wangi boleh isi bunga melur, tanjung @ daun pandan

oklah uolsss.. i akan sambung untuk Petua Wanita : Untuk Wanita Dalam Pantang Part 3 pula lepas nihz.. selamat bercuti ye uols.. luvvv!!!!


*** Bagi Anda yang mencari produk tubuh asli yang lebih selamat. Saya telah menghasilkan produk SKRUB TUBUH BADAN dari 100%  bahan-bahan alami yang selamat. Ia berfungsi untuk menanggalkan sel-sel kulit mati, memudarkan parut, mencerahkan badan dan menghilangkan bau badan (hanya perah limau nipis didalam bancuhan skrub anda).

Harga ORIGINAL BODY SCRUB ini hanya RM12 sebotol.

Untuk belian Whatapss ke 016 2762636  sekarang.

ORIGINAL BODY SCRUB hanya RM12 sebotol
Saya turut menghasilkan produk snek yang lebih sihat berbanding snek dipasaran sekarang. Ia diperbuat dari emping jagung asli, limpahan pelbagai kacang dan disalut rempah kari asli yang Kaw!!.. Sungguh sedap dan enak. Hanya RM12 sebalang. Hanya Wassap 016 2762636 untuk belian.


Crunchy Flakes hanya RM12 sebalang


6 ulasan:

Sal berkata...

Tq sis sudi berkongsi...byk ilmu saya dapat...sekarang ni tengah pantang anak no 2 :)

qisya khadeeja berkata...

Sama-sama. Hope bguna utk awk ye. Tqvm

Ummi Syahmi berkata...

Tq darling kongsi petua ni...saya dalam pantang skrg ni..sangt berguna utk saya tambah ilmu....

Jika sudi singgah lah ke blog saya
http://ummirdinacong.blogspot.com

qisya khadeeja berkata...

Selamat bpantang.. Nnti ada masa i singah...😃

einz momoe berkata...

Tqsvm sis for dis useful info. Pantang first baby x jaga betol, sekarang tgh preggy second baby so tgh azam nak jaga betol2. Menyesal x sudah pantang dulu x jaga. Sy tgh cari kekdah yg ringkas sbb sy indipendent pantang sendiri lps 2 weeks, xde sapa bole tolong jaga. Huu sedihh.

qisya khadeeja berkata...

Selamat bpantang. Jgn sedih2.. Sedih emosi xbgs utk kesihatan & pantang.. Jgn lupa amal raw honey...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...