Khamis, 28 Februari 2013

Khasiat Kismis : Antaranya Untuk Kecantikan Kulit


kismis dlm kotak tuhz.. i beli kat Mydin, Kuantan jek RM7.90 xsilap ye..kismis yg dlm pinggan tuhz i beli kt Pasar Kurma , Beserah berdekatan Tunas Manja Beserah , i beli dlm 2 gemgam besar RM3 xsilap...sajork i campur kuning & hitam utk lain-lain rasa
darlingzzzz....uolss taw kanzz? skrg trend makanan sunnah menjadi-jadi ye uolss.. di kalangan masyarakat kita.... coz dgn adanya internet media social bgi.. org yg xtaw kebaikan makanan sunnah dah taw.. & makin di gemari dewasa ini.. so antara makanan sunnah yg glamer sekarang adalah kismis ..sampai ada parent yg menamakannya " gula- gula kegemaran anak i.".. uollsss... gitew.....  antara khasiat kismis uols ialah :-

1. menguatkan otak (so kuat ingatan & terer hafalan that why hafiz & hafizah suka mkn kismis)
2. membaiki pengaliran darah  (tmsk varicose vein, bengkak , lebam & penglihatan yang kabur)
3.melawaskan pembuangan najis (mengelakkan sembelit)
4. melindungi hati
5. mencantikkan kulit (dgn menyeramatakan warna & keanjalan kulit)
6. mencegah kereputan gigi & penyakit mulut & gigi dgn melawan bakteria dlm gigi
7. kismis nihz pun leh menhilangkan jerawat coz adik lelaki i yg byk jerawat tuhz rajin mkn kismis jerawat pun hilang ye...

kismis terbaik adalah kismis yang ada biji..wlu ramai dr uols yg lebih suka yang xde biji kanzzzz???  byk hadis menyebut kismis merah, tapi i dah tanya penjual makanan-makanan sunnah, diaorg ckp, diaorg dh tanya pak arab sgl bgi... kismis merah tuhz sama jek dgn kismis kuning & kismis hitam.. asalkan kismis , khasiat dia sama jek.. just yg ada biji tuhz uols leh dpt sekali khasiat biji kismis tuhz sekali...

uols leh masukkan kismis nihz dlm apa-apa masakan & minuman uols & family uols.. pun leh masukkan dlm nasi ye... xpun leh makan dgn roti... @ beli sajork roti kismis.. skrg pun turut di jual jus kismis.. selain itew utk uols yg diet uols leh wat kismis nihz sbg snek & mkn ketika lapar..dont worry gula dia cepat hadam & xmerosakkan gigi malah menjaga gigi & mulut lagi.. so leh la uols tukar kismis nihz jd gula-gula utk anak-anak uolss yea...

i pnh baca kat 1 kotak kismis agama tuhz tulis yg "jgn makan kismis dgn barli'.. i xtaw why yea.. so uols gogles la sendiri ye... kismis nihz paling elok i baca di makan before breakfast & antara rahsia kecantikan kulit wanita arab , dari uols makan pil-pil kecantikan tuhz.. beter uols mkn yg semulajadi jek.. not effect buah pinggang ye... uols pun leh jek wat jus kismis sendiri. .blend jek... xsusah pun kanzzzz???

so bawah nihz plak hadis utk uols bertambah semangat nak makan kismis ,hadis bawah ni i copy dari link nihz http://juliesbiscuit.blogspot.com/2012/02/khasiat-kismis.html ,

"Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali berkata: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

Imam Ali berkata: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa".

Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-Thusi disebutkan bahawa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".

Kandungan kismis (bagi setiap 100g):
Potassium 746 mg 
Phosphorus 115 mg
Calcium 52 mg
Magnesium 33 mg
Sodium 12 mg
Iron 1.7 mg
Vitamin B 11 mg
Vitamin C 1.3 mg

so uolss... meh la kita beramal dgn kismis ye... tak rugi makan kismis nihz.. murah pun murah & cukup senang di dapati.. uols amalkan lah sekali dgn madu & jus delima i suggest before this ye... ok c uols next entry... luvvvv!!!

*** i beli kismis minda kat Mydin Kuantan jek yea.. murah amat.. RM7.90 sajork...ada byk lg jenis-jenis kismis minda & telah dibacakan ayat AL-Quran kt Mydin, Kuantan tuh ye...(coz my mum selalu shopping kt Mydin.. hehehhe) .Dan ada masanya i beli kismis timbang kat kedai jual makanan sunnah RM2 -RM3 jek 


**** Saya dalam proses mengeluarkan produk makanan sendiri yang lebih kepada snek .. dipanggil CRUNCHY FLAKES.. Ia hanya berharga RM10, diperbuat dari flakes asli gred A, rempah-ratus, kekacang dan daun kari.. amat sesuai untuk anda yang diet. .malah amat digemari oleh semua golongan.. anak saudara saya juga menyukainya.... Jika anda berminat untuk membelinya .. just whatapp sahaja ke 0162762636.. ia adalah produk yang dibuat dan dipasarkan oleh saya sendiri... terima kasih....

harga pengenalan hanya RM10





CRUNCY FLAKES .. buatan saya... berminat hubungi dan whatapp saya, qadeeja 0162762636... tqvm


Petua Wanita : Untuk Wanita Dalam Pantang Part 1


Bila ibu melihat wajah bayi.. terus hilang rasa sakit bersalin.. heheheh


ok darlingzzz.. coz kebetulan adik ipar i baru saja bersalin.. (i dpt ank sedara gal baru ye uolss.....).. so i pun wat la entry nihz.. spesel khas untuk penjagaan wanita dalam pantang ....hehehehhe so spt biasa uolss.. i ringkaskan sajork ye...

1. ibu dlm pantang di larang memakan ikan kering @ ikan masin coz takut darah nifas berbau busuk & melemahkan fizikal ye uolsss.... so jgn mkn.. walau terliur mcm mn sekalipun yea...

2. Sila elakkkan ikan yang berbisa spt bawal hitam, terubuk , duri, pari , sembilang & parang coz takut bisa @ bentan ye pd pintu rahim.. di galakkan makan ikan segar sahaja.. especially ikan haruan & ikan yu  coz ke 2-2 jenis ikan nihz cepat memulihkan luka dalaman  dan luaran & mgandungi khasiat mineral yang tinggi & ikan yu plak leh membanyakkan susu ye... tp kalau 2-2 ikan tuhz xde.. makan sajork ikan selor kuning ye.. sila rebus @ panggang.. jgn plak pi goreng @ gulai ye... (manalah taw kot-kot ada yang lurus bendul kalau i xbgtaw uolsssss)

3. selain itu elakkan juga ikan yang boleh menyebabkan gatal @ alergi spt ikan kembung , tamban , cencaru , aya (tongkol) & seafood (udang , sotong , kerang hatta rumpai laut pun yeaaa)

4. uols leh makan ulam tempatan spt serai , lengkuas , daun cekur , bunga kantan, kunyit hidup , daun kesum & halia... sebolehnya mkn lah halia sebanyak-banyak nya termasuk bawang putih untuk memanaskan badan. selain itu uols juga leh makan daun pegaga (make sure mkn daun pegaga yang kecil taw, bukan pegaga besar tuhz.. sakit bdn uolss nanti yeee), pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam , daun sekentut, daun pudina ,daun kari , daun bebuas dan daun ruku. Dont worry daun-daun nihz ttp ada fiber , zat galian mineral, vitamin A , C dan E & anti oksidan ye....

5. uols dilarang memakan sayur menjalar ye.. & sayur jenis sejuk & berangin . Antaranya kangkung, timun , keladi, pucuk ubi, pucuk paku , bayam , sayur @ daun keti (bunga putih), kcng panjang, petola , labu , rebung , kacang botor , jeruk maman , petai , jering , terung.

6. uols juga di larang minum air gas, sejuk & tajam spt air tebu, cincau , kelapa muda serta buah-buahan spt nenas , jambu , belimbing , durian belanda, mangga, betik , ciku, langsat , tembikai cina , nangka , cempedak , pisang masak hijau , pisang nangka , pisang embun , pisang udang , ubi kayu , ubi keladi , sengkuang , manggis , macang , kuinin dan binjai coz mknn nihz leh mengakibatkan sakit tulang , sejuk otot & lemah sendi.. that why la kenapa Barat berleluasa penyakit artritis & rheumatisme.. coz dorg xjg mkn kot.. wakakakakakkaka...

7. uols di galakkan juga memakan ayam hitam , ayam didik @ ayam selasih yang di gaul dgn halia tua, garam kasar & madu lebah. Ayam ini dikukus & diambil patinya utk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh & merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah & mengatasi masalah sukar tidur pd waktu malam.

8. ok selain itu uols leh juga beli @ minum pati ikan haruan yang banyak di jual kat luar make sure di luluskan oleh KKM , leh juga minum pati gamat Healin Master (ada byk jenis so sila minta samaada utk lps pembedahan, untuk lepas bersalin dll) , isi minyak gamat asli kat luka selain ubat klinik , berbengkung 44 hari ye. .coz penjagaan dlm pantang nihz la penting berbengkung.. ada tuhz berbengkung sampai 100 hari nk perut kempis ye uolss...

9. waktu dlm pantang nihz jgn malas2 jg kesihatan & body ye uolss... uols ada 1 body tuhz jek nak guna sampai mati ye... i ikhlas ckp nihz... hehehehe.. so make sure xsembelit ye... so uols beter makan daun cina maki... kalau xjupe daun tuhz.. mintak je la dgn doktor ubat utk elak sembelit...

10. dah bersalin tuhz uols.. make sure nak membuang hajat tuh duduk elok-elok, make sure 1 kaki di tahankan kat kaki satu lg... iaitu satu kaki di letak bwh punggung sbelah lg ye.. takut terkoyak plak jahtitan & plzzzzz  jln slow-slow ye... make sure pakai stoking tebal...

11. di galakkan membuat jamu sendiri daripada beli.. antara bahan-bahan terkenal buat jamu ibu kunyit, asam jawa, daun inai @ guna je air rebusan manjakani & makan manjakani je ye...klu dh mmg tahap malas melampau kanzzzz????.. uols wat jek manjakani rebus tuhz ulam.. huhu...

12. berurut, bertungku & berbarut amat penting bg mrk yg bersalin normal.. so sila buat...

13. mandi tuhz sebolehnya mandi la dgn air panas @ air suam....  makan pun sebolehnya yang kering-kering sajork... (org tua-tua ckp ye... jgn ada air dlm nasi,  mkn nasi pn segemgam jek.. ikan tuh bakar @ rebus isi halia @ lada hitam , kunyit , bwng putih sajorrkkkk... nak cunnnnn? sila ikut ye.). heheheheh.

14. lain org lain ketahanan badan ye.. uols leh pilih samaada nak ikut cara tradisional @ moden coz badan & diri uols yg akan menangungnya.. kadang-kadang kawan kita mkn ok .. tp kita mkn x ok.. so beter uols try dlu before bersalin tuhz.. apa yg sesuai apa yang tak dgn badan anda.. klu sebelum bersalin @ time anak dara pun makan ulam raja dah buat badan berangin.. so dh beranak apa lg kanz?... so sila jgn mkn la ye...

15. kalau ikut my mum, dia lebih galakkan makan biskut tanpa garam drp roti.. i pun xtaw kenapa.. maybe roti ada ibu roti kot.. hehehehehehhe....mentega jem lg lah dia xbenarkan ye.. harap maklum..

16. uols di nasihatkan utk menyusu badan bg menpercepatkan penyembuhan luka & mengecutkan rahim disamping mudah menurunkan berat bdn.. kwn-kwn i uolsss.. ramai yg menyusu badan leh turunkan berat lbh 10kg ye.... so sila bagi anak susu ibu.. jimat pun jimat... kalau kurang susu .. si ibu tuhz leh la minum susu utk tambah susu @ makan kurma , xkiralah kurma nabi @ kurma cina.

lastly dont forget ye.. b4 bersalin tuhz tempah awal-awal bidan yang nak men"tungku" seluruh badan, urut seluruh badan bagai.. yelah.. sekarang nihz uols.. bidan-bidan tgh laku..jadual always full.. so better booking awal-awal ye...

Dont worry ye uols... nnti i wat part 2 plak...  kebanyakan info nihz i dpt dr link nihz http://mutiarasayangibu.blogspot.com/p/info-info-dalam-pantang.html & drp pengalaman mereka yg terdekat dgn i... so c u next entry ... luvvvvv!!!!


*** sambungan this entry http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/03/petua-wanita-untuk-wanita-dalam-pantang.html .. tqvm


*** Bagi Anda yang mencari produk tubuh asli yang lebih selamat. Saya telah menghasilkan produk SKRUB TUBUH BADAN dari 100%  bahan-bahan alami yang selamat. Ia berfungsi untuk menanggalkan sel-sel kulit mati, memudarkan parut, mencerahkan badan dan menghilangkan bau badan (hanya perah limau nipis didalam bancuhan skrub anda).

Harga ORIGINAL BODY SCRUB ini hanya RM12 sebotol.

Untuk belian Whatapss ke 016 2762636  sekarang.

ORIGINAL BODY SCRUB hanya RM12 sebotol
Saya turut menghasilkan produk snek yang lebih sihat berbanding snek dipasaran sekarang. Ia diperbuat dari emping jagung asli, limpahan pelbagai kacang dan disalut rempah kari asli yang Kaw!!.. Sungguh sedap dan enak. Hanya RM12 sebalang. Hanya Wassap 016 2762636 untuk belian.


Crunchy Flakes hanya RM12 sebalang



Rabu, 27 Februari 2013

Insurans Kemalangan Diri RM24 sajork.... siap cover KANSER WANITA lagi tuhzzz...

uolssss... i rs la uolsss..semua wanita harus memiliki product PA Takaful Pesona Lady from Maybank, coz nihz 1-1nya PA (Personal Accident Insurance) yg include cover Kanser Wanita ye... cover 20k tuhhz ye uolsss (untuk lelaki uols leh tgk booklet Takaful Hero15 pun cover kanser lelaki & kehilangan barangan sukan lagi tuhz ye, juga dr Maybank)... tp kalau uols xnak pun xpe.. doa2 la semoga sentiasa di lindungi Allah & amal Bismillah Lima tuhz ye.. nihz link dia http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/02/pendinding-sihir-ikhtiar-penyembuhan.html.. utk melindungi diri... ye lah.. kena faham walau pun murah, ada sajorkkk orang yang tidak cukup budget krn byk lg benda yg lbh penting & harus di utamakan .. tak gitew????... huhu so if uols ada budget & rasa ini lebih penting dr beli shawl mahal  yg sesekali sajork pki tuhz... beter uols beli la product nihz.. i xjual ye uols... tp product nihz terdapat kat semua cawangan Maybank Seluruh negara yea....

untuk yang tidak tahu, kemalangan nihz termasuklah jatuh pokok, terkena air panas, jatuh toilet, tengah-tengah jalan tetiba terpijak batu terjatuh coz high heel patah pun kemalangan ye... so apa-apa kecederaan terjadi kalau bukan kerana penyakit tuh biasanya dipanggil kemalanganlah, bezanya kemalangan kecil @ kemalangan besar sajork ye uolssss....

ok.. selain perlindungan Kanser Wanita, Insurance ini juga melindungi perkara-perkara di bawah termasuk ragut & penculikan serta pengeluaran tunai di ATM .

sila baca sendiri ye...
tengok tu sehingga RM200,000 ye perlindungan untuk kemalangan

Termasuk kompilasi Bersalin ye...

termasuk tunai ikhsan utk keganasan rumahtangga & bonus kelahiran anak kembar. Sumbangan monthly RM24 & yearly RM265, tp utk yg berumur 41-60 Rm43 mthly &Rm485 yearly
mesti ramai uols yg xtaw apa beza Insurans kemalangan diri (Personal Accident Insurance) dengan Medical Card (Kad Perubatan) @ Insurans Perubatan (Medical Insurance) kanzzzzzz??? coz ramai sgt sebenarnya pemilik-pemilik polisi Insurans tidak tahu apa sebenar produk yang di ambil & apa yang dilindungi...

4 uols info.. mmg di antara insurans paling murah, Personal Accident la... that why kalau uols tgk Digi pun siap bg free PA accident lg kt dia punya subcriber.. i pnh dpt ye sms tuhz.. belum kira shopping-shopping mall lg... pulak tuhz tinggi lak tuhz cover plng rendah 10k... free lg... uols xpyh pelik la kalau ambil PA insurance byr xsampai RM150 1yr tp cover sampai 300k pun coz PA insurance biasalah.. kalau setakat cover ratus-ratus ribu tuhz mmg murah.. yg mahal insurance perubatan, xpun investmentlink Insurance (Insurans berlandaskan pelaburan... bukan medical card (Kad Perubatan) ok...jangan tersalah beza plak...(ada masa nanti i akan tulis entry ke 3-3 perbezaan insurans nih ye)

mungkin bg lelaki di luar sana.. maybe uols pun leh beli kat chenta hati anda.. xkira lah wife, tunang, anak, gf, adik, kakak, ibu, nenek.. hehehhe nenek mertua pun boleh... untuk lelaki dont worry Maybank pun offer product PA yang lelaki @ wanita pun boleh beli dr serendah RM19.90 sajork, kalau ambil dgn psngn RM32 & if nak include family RM39.80 sajork., tp lg better bg lelaki yang dah berkahwin ambil Takaful Hero15 tuhz . (Sila pi Maybank ye utk keterangan lanjut),

Hari Isnin tuhz i p Maybank Jalan Beserah, Kuantan . Sales person dia lelaki bersongkok, sungguh baik & sopan layanannya .. walau i nak cepat & dia kelihatan agak busy, tp still melayan i dengan baik sgt...(walaupun i jwb i dh ambil PA nihz dgn branch len, sajork nk) dia tetap dgn baik hatinya, pergi meng"photostat" bgi & pilih pemplet yg cun2 utk i yg xbeli pun product dgn dia.. so bg uols from Kuantan, maybe leh jupe dia utk beli Takaful PA nihz.. i sempat minta namecard dia wlu nak cepat ye... hehehehe :-

Jalaluddin bin Puteh - Maybank Jln Beserah, Kuantan H/P : 0136796079

oklah darlingz tersayang.. maybe bg mrk yg xcukup budget.. ye la yg budget under RM200, leh fikirkan untuk membeli product di Ampro Personal Accident... RM180 sajork yearly... sebelum uols nak negative thinking ttg betapa pendeknya Jadual Faedah Ampro Personal Accident nihz... sila tgk betul2 jadual pengiraan elaun yang diberi ye.. & harga tahunan yang di bayar.. product nihz cukup sesuai la untuk mereka yang age 41 above yang budgetnya below RM200 & rasa tak mampu nak bayar RM43 monthly... tapi sendiri mau hengat yea darlingzzzz...... no coverage for Female Cancer.. hehehehehe biasalah age effect... kanzzzz??? tapi oklah ada PA insurance dr tak de... tp kalau RM200 pun xada budget.. coz tinggi ye kos sara hidup sekarang.. tak apa.. doa lah supaya tiada kecelekaan berlaku & sentiasa berhati-hati.. its not mean yg di cover tak perlu berhati-hati ye... len wei.. keselamatan kita dgn duit.. duit leh di cari lg ye... tp atleast feel tuhz len la bila di cover.... tp yg penting kita mesti minta perlindungan dr Allah.. kuasa Allah lebih jauh kuat dr kuasa insurans.. tak gitewwww... oklah enjoy pic below..

I ambil brochure nihz kt Ambank, Jln Beserah kat tempat isi borang tuhz jek....

nihz Ampro PA punya coverage... sila pandai mengira ye.. sebelum negative thinking... lg elok jumpa sales person product ini..
Ampro PA



if uols interested uols leh dptkn produk Ampro Personal Accident nihz kat mana-mana cawangan Ambank @ Amassurance ye.... utk maklumat lanjut...


**** UNTUK INSURANS DAN TAKAFUL MURAH DAN BAYARAN UNTUK TEMPOH SINGKAT SERTA MEMPUNYAI NILAI TUNAI. ANDA BOLEH RUJUK ARTIKEL DI LINK INI INSURANS DAN TAKAFUL MURAH

Juga pelbagai artikel mengenai takaful dan insurans di link ini Pelbagai Pilihan Takaful Mengikut Kesesuaian Budget dan Risiko anda


Pemberitahuan : i tdk bertanggungjawab ye uolss.... atas salah kefahaman uols ttg penerangan produk-produk di atas didalam artikel ini (lagi pun pic yg i msk pun sekerat-sekerat so beter uols tgk btl brochure nya).. uols leh dapat penerangan sebenar & lanjut dari Sales Person di Bank-bank yang terlibat... artikel ini di tulis atas pendapat i sendiri tiada kena mengena dgn di sponsor @ berkait dgn institusi kewangan yang terlibat... berminat pls direct pi Institusi yang menawarkan ke 2-2 produk hebat ini.. nnti i tgk la brochure produk PA kat bank len plak kalu ada masa ye... luvvvvv!!!!

Selasa, 26 Februari 2013

Tempat Makan Best di Kuantan - Part 2

Morningz darlingz.. so utk warga kota @ luar Kuantan yg nk dtg Kuantan this wex... .nih sambungan dr entry b4  this .. bwh ini link entry Part 1 :-


7. Nasi Bukhari - Food Court Kuantan Parade
Kedai nihz terletak dlm Shopping Complex , Kuantan Parade ye... kt Food Court. Pemilik kedai nihz org kelantan,  juga  merupakan pemilik butik di 2nd floor kat sini . Nasi kat sini lain sikit la dr kat Food Court lain @ gerai lain.. uols jgn plak pi bezakan kesedapan nasi bukhari nihz dgn mandi chicken kat Saba Restaurant, KL.. coz nama pun nihz org Kelantan sana org Arab...yeaaa....
adik laki i tgh meng"oder" kt kedai Nasi Bukhari

antara menu kat sini

nasi bukhara & kari daging


menu utk 2 org nihz RM15.50 total & menu 1 lauk kari daging & satu lg ayam pedas

lauk kari daging & ayam pedas

8. Sara Thai Kitchen , Balok
Waktu 1st time buka kedai nihz kat Balok mmg segera kakak & adik i pi makanzzz.. yela.. coz dorg biasanya suka sgt mkn kt Sara Thai, Jln Besar Kuantan yg femes itew...tapi sorry rasanya sgh mengecewakan sgt2... maybe msg2 punya taste kot... lain dgn yang lain.. sejak dr itew.. mmg xpnh datang lagi ye kt Sara Thai Balok nihz.. tp baru je last wex, Ahad tetiba adik i p mkn kat sini .. wowwww!!! seriusss sedap yea !!maybe dah tukar tukang msk kot jd sedap @ kritikan membina telah mengubah rasa setanding Sara Thai , Jln Besar itew.. tapi yang pasti & xdpt ditandingi view  Sara Thai, Balok nihz jauh la lg lawo dr Sara Thai , Jln Besar .. so btmbah2 la rs sedap  bila mkn kat sini dgn view yang indah... ok utk warga luar Sara Thai Balok nihz, dkt dgn pantai balok & de rhu beach resort.. De Rhu Beach Resort & Pantai Balok antara tempat Famous & Menarik kat Kuantan nihz yea...so sila pi...
kelapa laut, apple juice , sup cendawan, ayam sweet sour, daging blackpaper
Total semua RM26.60 no tax ye.. hehehehe

pic menu

view kat sini
adik i sempat lg posing

couple & family di galakkan dtg mkn sini kalau malas masak.. hahaha
Nice View

9. Rojak Ayam Taman Gelora yang glamer
Inilah Rojak Ayam paling sedap dan famous i pnh mkn.. ada kentang rebus lg ye uols....Rojak ayam sini mmg cukup  femes kerana kesedapannya & di gemari ramai & cepat habis ye.. so sila dtg sblm pkl 6pm .. gerai nihz buka 12.30 ke atas.. selain Rojak Ayam byk lg pilihan rojak yg lain.. ikut suka la uols nk rojak apa.. selain glamer rojak, kat sini pun nasi ayam dia pun sedap & rmi yg order & i tgk minuman ramai order jus buah & coconut shake. Sori i xtaw rasa jus buah dia mcm mn & coconut shake dia.. coz xpnh try ye.. tp uols try la.. pastu komen.. hahahhahah

nama gerai Pak Lah & senarai menu & harga
sikit view gerai ye.. heheheh
sini dekat sgt dgn Ikip International College so student & lecturer mmg rmi dtg mkn sini, time nih ujan dh start turun ye... i ambil pic.. hehehe
my rojak ayam.. nyammm!!! i mkn sorg jek ye.. abis licin.. tp beter uols syer 2 org.... & try mknn lain jugak...

10. Medan Mara - Zul Soto & Cendol Ustaz
Antara tempat i breakfast & lunch kalau hari bekerja la kt Kuantan nihz...mmg kat Medan Mara.. (sebenarnya mmg dr zaman i SPM lagi ye...mmg nihz la tempat i mkn) Serius mmg fav mee soto kt Kuantan nihz mmg Zul Soto, Medan Mara. Kuah soto dia pekat ye...selalu nya soto nihz meti i mkn dgn cendol kacang + jagung dr gerai minuman kat hujung sekali belah kiri, i pgl gerai tuhz gerai ustaz... coz semua ke3-3 pelayan kat situ lelaki berkopiah ye... huhuhu. Cendol kacang jagung fav i nihz krg manis.. i mmg suka kurang manis & lemak sgt.. uols leh cuba.. hr Sabtu & Ahad tutup ye..hrp maklum.. & i biasa mkn pkl 10am @ 11am. Tapi pkl 8am i rasa gerai nihz dah buka coz dekat dgn pejabat-pejabat Kerajaan.. sila pi ok....selain cendol dekat sini glamer ada satu lagi kedai cendol berdekatan Mega Mall yang sedap dan glamer... i tak ingatlah plak nama kedai itew apa ye.. next entry i try masukkan ye..heheheh
nihz gerai dia... Zul Soto
Cendol Kacang Jagung Fav i... RM2.50

kat gerai Zul Soto nihz jg ada jual nasi berlauk ye.. nasi bubru dia pn femes... tp i xpnh try ok.. tuhz menu org diet ye...

nihz mee soto... xtaw why krg pekat kuah dia..

nihz mihoon soto Rm4 sajork same dgn mee soto @ kuew tiaw soto
Bergedil kentang dia best ye...

11. Goreng Pisang & Cek Mek Molek  Famous Kg. Jawa
Wowwww! Goreng pisang nihz mmg plng best! yg pnh i mkn! kaler dia oren yea... coz isi kapur kot dlm bancuhan tepung goreng dia... i agak je la yea.. & plng penting kat sini goreng guna dapur arang ye.. tuhz kot why goreng pisang & cek mek molek dia mmg meletupppp!!! ok harga goreng pisang kat sini RM1 = 8keping, Kuih Cek Mek Molek RM1 = 3biji.. mmg 2-2 best.. & plz try!...Nenek & atok yg berniaga nihz pun peramah jek...maybe coz yang buat nihz org tua.. so kesedapan dia tuhz lain la.. org tua kan pandai msk uolsss.. especially resepi2 traditional nihzzz...Goreng pisang ini memang famous sejak dulu lagi kerana kesedapannya.. ada lebih 20yr tapi still tiada gerai goreng pisang lain dapat menandingi goreng pisang dan cek mek molek di sini...

Atuk tgh mengoreng .. sila tgk kayu yg di gunakan tuhz ye.....kat dlm sini serius panas membara ye uolssss !! krn kehangatan arang itew
cek mek molek nyammm!!! 3 singittttt!!1
tengok tuhz.. rupa dapur tradisional nihz... dgn resepi tradisi... - xtaw why dlm gambar goreng pisang tuhz xnampak kaler orange.. hehehehe

goreng pisang nihz kalau kat luar ke oreng2 color nya.. tp kt dlm pic xnampak la plak.. heheheh

oklah uolsss... c u next entry.. dont worry part 3 ada lg yea.. . i kena promote negeri tempat i membesar uolsss... jgn lupa diri org tua2 cakap.. hahahaha.. luvvvv!!! muaaahhhhhzz!!


*** sambungan link ini disini ye...  http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/03/tempat-makan-best-di-kuantan-part-3.html   tqvm


**** INGINKAN SESUATU YANG LEBIH SIHAT UNTUK KUDAP-KUDAP?

*** MUAK MENIKMATI MAKANAN MANIS DAN TINGGI GULA?

*** PEMINAT KACANG DAN EMPING JAGUNG?

*** RASA KARI KAW! YANG SUNGGUH SEDAP.. 

CRUNCHY FLAKES BY QK di perbuat dari emping jagung asli, dilimpahi pelbagai kacang enak dan diliputi rempah kari Kaw! yang sungguh sedap.

Order sekarang hanya RM12 sebalang.


Crunchy Flakes By QK hanya RM12 sebalang

limpahan emping jagung, kekacang enak, dan rempah kari kaw yang sungguh sedap dan enak

CRUNCY FLAKES .. buatan saya... berminat hubungi dan whatapp saya, Qadeeja 0162762636... tqvm

fashion : Vogue Chic

Morningzz uolllssss! cz yesterday i seriusly bz yg amatttt.. so mmg xsempat lnsng nk bloggging nihz uolsss... so hr ni i sedaya upaya post gak entry khas utk uolss...

ok lah darlingz coz i klu boring2 @stress antaranya i meti cuci mata & relax kan diri tgk pic  pakaian2 ye uols... kasi motivate skit diri i nihz ye.. xtaw la i lain org lain cara kanz.. tp i antara 1 cara mmg tgk pic-pic pakaian suai padan nihz ye.. cz i kan minat fashionnnn katernya.... ok la enjoy all this pic.. i still kebas dr fb dgn gogles.. ada masa nnti uols.. i akn msk kn pic pakaian i sendiri mix & match ok.. mcm mn 1 baju leh wat pelbgi style.. gitew.. .wat masa tdekat  nihz serius xsempat sesgt... luvvvvv!!!!


seriusly pink mmg meletuppppp dgn blue kaler ok...

ramai maybe xpnh try kaler kelabu dgn peach kanzzz? please try add 1 color pun dh nmpk chic

purple color nihz sah-sah ramai gal suka

serius simple vogue ala chic sgt...

yup! my fav style

chic vogue... elegance sgt...



and makeup yg uols leh try


serius makeup nihz cun ye

makeup nihz dh biasa dah ..hahahah


need a shading ? why not?

meh belajo shading

ok lah darlingzz itu sajork.. c u next entry.. luvvv a lotttt!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...